Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χαράλαμπος Πετρίδης

Τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Μέση Ανατολή, ανέδειξε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

Μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Προκλήσεις ασφαλείας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή σε συνθήκες γεωπολιτικής αναταραχής», ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι διανύουμε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπου «το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα».

Ωστόσο, όπως τόνισε, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ λειτούργησε με ομοφωνία και μεγάλη ταχύτητα. «Υιοθετήσαμε άμεσα όλες τις αποφάσεις και είδαμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας είναι με ενότητα και άμεση αντίδραση», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου σημείωσε ότι εφαρμόζει πολιτικές αναθεωρητισμού, οι οποίες δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Πετρίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία «παίζει έναν διπλό ρόλο, κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και απειλώντας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου, παράλληλα με τις προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, από τη στιγμή που υπάρχει η λεγόμενη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστούν τα βήματα, ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.

Ακόμα, υπογράμμισε τη σημασία των διμερών και τριμερών συνεργασιών, τονίζοντας τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας τόσο για την Ευρώπη, όσο και με την Μέση Ανατολή.

Ο κ. Πετρίδης υποστήριξε, επίσης, ότι υπάρχει ένα κενό στη Μεσόγειο που θα πρέπει να καλυφθεί με την πιο έντονη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και όχι μόνο της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, αφενός εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αφετέρου λειτουργεί ως πηγή αστάθειας στην περιοχή.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας στη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.