Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΝΑΤΟ Φινλανδία Σουηδία

Το ΝΑΤΟ δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να στείλει στρατεύματα στη Σουηδία και τη Φινλανδία μόλις οι δύο σκανδιναβικές χώρες ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη στο AFP ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της αμυντικής συμμαχίας.

«Δεν σκοπεύουμε να έχουμε πρόσθετη παρουσία σε καμία από τις δύο χώρες, έχουν εξαιρετικές εθνικές δυνάμεις. Είναι ικανές να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Μιρτσέα Γκεοάνα σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι «αν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά αποσπάσματα και στρατιωτικές υποδομές, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε συμμετρικά και να εγείρουμε τις ίδιες απειλές για τα εδάφη εκείνα από όπου έχουν προκύψει απειλές για εμάς».

Ο Γκεοάνα δήλωσε ότι «δεν σκοπεύουμε να έχουμε βάσεις του ΝΑΤΟ σε αυτές τις δύο χώρες, επειδή έχουν πολύ υψηλό επίπεδο στρατιωτικής και στρατηγικής ωριμότητας».

Μετά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας την Τρίτη εναπόκειται στα κοινοβούλια και των 30 κρατών μελών να επικυρώσουν την ένταξη του Όσλο και του Ελσίνκι στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αν και έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με την Τουρκία για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της σχετικά με την πολιτική των σκανδιναβικών χωρών έναντι των Κούρδων μαχητών, υπάρχει ακόμη κάποια αγωνία για το κατά πόσο η Άγκυρα θα επικυρώσει αμέσως την ένταξη των δύο χωρών.

«Ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα», δήλωσε ο Γκεοάνα, προσθέτοντας ότι «πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει» βήματα προς την επικύρωση, αν και αρνήθηκε να θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο Γκεοάνα χαιρέτισε την υποστήριξη των μελών και των συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, καθώς αυτή αμύνεται κατά της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, αναγνώρισε όμως «ενεργές ανησυχίες» για το πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί η ροή όπλων και πυρομαχικών.

Αν και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας «λειτουργεί πολύ καλά, υπάρχει φυσικά το πρόβλημα των αποθεμάτων στις συμμαχικές χώρες», δήλωσε ο Γκεοάνα.

Τα στρατιωτικά αποθέματα είναι περιορισμένα στις ευρωπαϊκές χώρες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν τη βιομηχανική ικανότητα να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή όπλων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά «υπάρχει μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ικανότητα και η δημιουργικότητα από τους κατασκευαστές, λειτουργεί πολύ καλά μέχρι στιγμής», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την Ουκρανία για όλη τη διάρκεια του πολέμου.

«Όλοι γνώριζαν ότι θα έχουμε στρατηγική υπομονή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, πρόσθεσε.

Όμως, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου πλήττουν τις αγορές ενέργειας, τροφίμων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι εθνικοί ηγέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης και περιορισμούς στη χρηματοδότηση.