Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Ούτε και σήμερα δόθηκαν στην ε/κ πλευρά οι προτάσεις Τατάρ, παρά το γεγονός ότι το πρωί οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών είχαν την εβδομαδιαία τους συνάντηση. 

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως ενδεχομένως ο κατοχικός ηγέτης να αναμένει να επιδοθούν πρώτα οι προτάσεις του στον Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς σήμερα τα γραφεία των ΗΕ είναι κλειστά λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Χθες πάντως ο Κουντρέτ Οζερσάι, άδειασε τον Ερσίν Τατάρ, αποκαλύπτοντας πως δεν πρόκειται για καινούριες προτάσεις. Ετοιμάστηκαν, όπως ισχυρίζεται εδώ και χρόνια στην βάση υποδείξεων του κόμματος του.

«Πήρε τις δικές μου προτάσεις και τις διεύρυνε. Ανησυχώ ωστόσο μήπως κι αυτές οι προτάσεις συνεργασίας πάνε χαμένες, όπως έγινε με την πρωτοβουλία για το άνοιγμα του Βαρωσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του διορισμού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό, με τον Αντόνιο Γκουτερες να προσανατολίζεται στην επιλογή ενός στενού του συνεργάτη στην γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού.

Επικρατέστερος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ο Βοηθός Γ.Γ. Μίροσλαβ Γιεντζια, ο οποίος πήρε την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσία του στο νησί, το βάπτισμα του πυρός.

Ο εκλεκτός του κ. Γκουτέρες, όποιος και αν είναι αυτός, θα πρέπει να εκ των πραγμάτων «να τετραγωνίσει τον κύκλο», καθώς τόσο ο Τατάρ, όσο και η Τουρκία εμμένουν φορτικά στην κυριαρχική ισότητα και στη λύση δυο κρατών.

Ενδεικτική του εθνικού παροξυσμού που επικρατεί αυτή τη περίοδο στην Άγκυρα, είναι οι εξηγήσεις που αναγκάστηκε να δώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το τετ α τετ Ερντογάν Αναστασιάδη στη Μαδρίτη στο περιθώριο του δείπνου ηγετών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν δηλαδή τέτοια υπερατλαντικά δείπνα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, γίνεται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, είναι ένα άτυπο γεύμα. Σε ανεπίσημους χώρους συναντάμε και άτομα από την ε/κ πλευρά, είτε είναι ο Ε/κ ηγέτης είτε οι Υπουργοί Εξωτερικών τους. Μερικές φορές έρχονται και προσπαθούν να μας πλησιάσουν.

Όταν το βλέπεις, πρώτα απ' όλα, ποιο είναι το ανθρώπινο καθήκον; Να πεις ένα γεια σε έναν άνθρωπο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Και όλα αυτά ενώ η Λευκωσία τρέχει να προλάβει αρνητικές αναφορές στις υπό διαμόρφωση εκθέσεις του ΓΓ για τις καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακά και τη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 ο Προέδρος Αναστασιάδης προέβη ήδη σε υποδείξεις στον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Κολιν Στιούαρτ, όπως υπάρξει ξεκάθαρη καταγραφή των παράνομων ενεργειών στα Βαρώσια και την ΑΟΖ, παράλληλα με την επιβεβαίωση της βάσης της επιδιωκόμενης λύσης.