Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιτροπος φερειρα

Κάθοδο στην Κύπρο και επίσκεψη στα κατεχόμενα, για επαφές με αντικείμενο την μεταναστευτική κρίση, ετοιμάζει η αρμόδια για τη βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την επίσκεψή της ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η αρμόδια Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, ο άνθρωπος που κρατάει το κλειδί για τη χρηματοδότηση και τη βοήθεια προς τα κατεχόμενα, θα βρεθεί στις επτά με οκτώ του μηνός στις κατεχόμενες περιοχές για επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Στόχος είναι να τερματιστούν οι ροές μεταναστών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον κ. Σχοινά να επιμένει ότι υπάρχουν ευθύνες τόσο στην Τουρκία όσο και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Έφερε ως παράδειγμα, σε σχέση με την Τουρκία, τις δύο αεροπορικές εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά προσφέροντας στο κύκλωμα που βρίσκεται σε λειτουργία για την παράνομη μετανάστευση, την Turkish Airlines και την Pegasus. Έκανε λόγο και για δομές στα κατεχόμενα, όπως για παράδειγμα παράνομα πανεπιστήμια.

Όλα αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει με την τουρκοκυπριακή ηγεσία η Επίτροπος Φερέιρα. Εκείνο που συζητιέται δεν είναι αν θα υπάρξουν περικοπές στη βοήθεια αλλά στο να σφίξουν κάπως τα λουριά, έχοντας ως καρότο και τη βοήθεια αυτή που θα πρέπει να δ οχευτεί σε συγκεκριμένα project, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της επανένωσης της Κύπρου.

Σε σχέση με τις τουρκικές αερογραμμές και την εταιρεία Pegasus, έχει δοθεί ερωτηματολόγιο για να υπάρξει πιο αυστηρός αυτοέλεγχος σε σχέση με το ποιους φέρνουν στα κατεχόμενα και από εκεί διοχετεύονται μέσω κυκλωμάτων στις ελεύθερες περιοχές.