Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στερτζιον

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Οκτωβρίου 2023 ανήγγειλε η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Αν η προσπάθεια της κυβέρνησής της ευοδωθεί, θα πρόκειται για το δεύτερο δημοψήφισμα μετά από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2014, όταν οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει την παραμονή  στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%.

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) είπε στο τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ ότι το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, δηλαδή αν κερδίσει η ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια σχετική νομοθεσία.

Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με το δημοψήφισμα, με το ερώτημα να είναι το ίδιο με εκείνο του 2014: «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;»

Η κ. Στέρτζιον προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή παρά το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου δεν έχει συναινέσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως είπε, η κυβέρνησή της έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο για το κατά πόσο είναι σύμφωνη με το νόμο η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ώστε να παρακαμφθεί η αντίδραση του Λονδίνου.

Σημείωσε πως ακόμα και αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, «το ζήτημα δε θα λήξει, κάθε άλλο».

Αποκάλυψε δε ότι θα απευθύνει σήμερα επιστολή στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας «έτοιμη και πρόθυμη» να διαπραγματευτεί τους όρους του νέου δημοψηφίσματος και ζητώντας τη συναίνεση του Λονδίνου.

Αλλά, πρόσθεσε, «αυτό που δε θα κάνω ποτέ είναι να επιτρέψω να γίνει η σκωτσέζικη δημοκρατία αιχμάλωτη του Μπόρις Τζόνσον ή οποιουδήποτε Βρετανού Πρωθυπουργού».

Η Νίκολα Στέρτζιον αιτιολόγησε την απόφασή της να διεκδικήσει και δεύτερο δημοψήφισμα μόλις εννέα χρόνια μετά από το πρώτο λέγοντας πως η Σκωτία «έχει πληρώσει τίμημα» που δεν είναι ανεξάρτητη και «έχει υποφέρει από τις πολιτικές του Λονδίνου».

Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ ότι έβγαλε τη Σκωτία από την ΕΕ παρά τη βούληση των πολιτών της και ότι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση ακρίβειας στους G7.

Αντιδρώντας στην αναγγελία, ο ηγέτης των Συντηρητικών στη Σκωτία Ντάγκλας Ρος κατηγόρησε την Πρωθυπουργό ότι παραμερίζει ξανά τις προτεραιότητες των πολιτών της Σκωτίας για να ικανοποιήσει μία «εγωιστική εμμονή» του SNP.