Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τελετη κουσιος δυο 27/06

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διορισμού του νέου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκου Κούσιου, του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πέτρου Δημητρίου και του νέου Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Παντελή Παντελίδη.

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης του κ. Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή του απόφαση για διορισμό αξιωματούχου ως την «πλέον δυσάρεστη από όσες έλαβα κατά την εννεαετή και πλέον θητεία μου ως Προέδρου», συμπληρώνοντας πως «είναι δυσάρεστη γιατί, ακούσια, είμαι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να προβώ σε αντικαταστάτη μιας προσωπικότητας που με τίμησε με τη φιλία της, μια καθολικά καταξιωμένης συνεργάτιδας που κόσμησε τον υπουργικό θώκο και έκαμε το όραμά μου για κράτος πρόνοιας πραγματικότητα».

Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την αποστολή του εξίσου δύσκολη καθώς καλείται να διαδεχθεί τη Ζέτα Αιμιλιανίδου σε ένα Υπουργείο που ταυτίστηκε με τη σφραγίδα και την πολυσχιδή δράση της και το μέτρο σύγκρισης θα είναι μια συνεχής πρόκληση, διαβεβαιώνοντάς τον ταυτόχρονα πως θα έχει και τη δική του ολόπλευρη στήριξη στα νέα του καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας πως από την ανάληψη της εξουσίας τέθηκε στην υψίστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτικών της Πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί ένα κράτος πρόνοιας που θα στεκόταν αρωγός στις ανάγκες των πολιτών, αλλά, ιδιαιτέρως, όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας.

«Χάρη στην αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα της αείμνηστης Ζέτας, μέσα από μια στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική έγινε κατορθωτό όχι μόνο να εξορθολογήσουμε το όλο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και να ισχυροποιήσουμε το πλέγμα προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας, μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις όπως τη στοχευμένη επιδοματική πολιτική με την δημιουργία ενιαίας Υπηρεσίας Επιδομάτων Πρόνοιας, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ώστε κανένας συνταξιούχος να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, πρόσθεσε, «την ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, τη Δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και του Παιδιού για την παροχή πολυθεματικής στήριξης, όπως επίσης σπιτιών στην κοινότητα για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρίες, τον καταρτισμό Εθνικών Στρατηγικών για την αναπηρία και την προστασία των παιδιών, την επαναφορά του επιδόματος μάνας, την εισαγωγή του επιδόματος πατρότητας, την εφαρμογή της σύνταξης χηρείας για άνδρες, την καθιέρωση των εκ πατρογονίας προσφύγων, την επιμήκυνση της άδειας μητρότητας, που καλύπτει και την παρένθετη μητέρα, ην πρόωρη σύνταξη των θαλασσαιμικών». 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως κάποιοι σχεδιασμοί παραμένουν ανεκπλήρωτοι, ως αποτέλεσμα του αδόκητου χαμού της Ζέτας Αιμιλιανίδου, όπως η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού, η Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, η Νομοθετική Ρύθμιση της Γονικής Άδειας για όσους έχουν παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, η Νομοθετική Ρύθμιση της Τηλεργασίας και η προγραμματική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο» μέσω του οποίου προνοούνται πολιτικές και επενδυτικές δράσεις ύψους πέραν των 315 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιασμοί που όπως ανέφερε «θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το πλέγμα κοινωνικής προστασίας που κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε στενή συνεργασία και με τη δοκιμασμένη Υφυπουργό Πρόνοιας, τους λειτουργούς και συνεργάτες του Υπουργείου σου, αλλά και τη δική μου στήριξη ο νέος Υπουργός Εργασίας θα επιτύχει και σε αυτή την αποστολή και πως θα αποτελέσει υπό τις περιστάσεις «το αντίδοτο που λείπει ως αποτέλεσμα του χαμού της Ζέτας»

Ακολούθως, κατά την τελετή διορισμού του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πέτρου Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπήρξε εξαρχής προσωπική του πεποίθηση ότι για τον σχηματισμό της Κυβέρνησής του θα πρέπει να αξιοποιήσει σε καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης, σημαντικό αριθμό νέων ανθρώπων, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις πρωτοποριακές τους ιδέες.

Απευθυνόμενος στον κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον επαγγελματισμό του και τη συνεισφορά του κατά την επιτέλεση των μέχρι τώρα καθηκόντων του και δήλωσε βέβαιος πως θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στη νέα του θέση και θα συμβάλει στον αποτελεσματικό προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων για το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και ιδιαίτερα το κράτος πρόνοιας.

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό του κ. Παντελίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου θα συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη επιτέλεση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αντιφώνηση του εκ μέρους όλων των διορισθέντων, ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν και από τις νέες τους θέσεις με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση.

«Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά έχω ανάμικτα συναισθήματα αποχωρώντας από το Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω, ταυτόχρονα, όμως, είναι μια πρόκληση η ανάληψη του χαρτοφυλακίου που υπηρέτησε μια καταξιωμένη Υπουργός, η αγαπημένη μας Ζέτα, η φίλη μου Ζέτα, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω για να ολοκληρώσω όσα έχει η Ζέτα τροχοδρομήσει στα πλαίσια της δικής πολιτικής και των οδηγιών σας για ένα κράτος πρόνοιας, για ένα κοινωνικό κράτος», προσέθεσε ο κ. Κούσιος, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν αρκετά που απομένουν να γίνουν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Κούσιος: Φιλοδοξία μου να ολοκληρώσω το έργο της Ζέτας Αιμιλιανίδου

Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Καρούσο, ο κ. Κούσιος έπλεξε το εγκώμιο της Ζέτας Αιμιλιανίδου, λέγοντας πως άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο Υπουργείο, ενώ έκανε έργο τις διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω τα ηνία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αγαπημένης μας Ζέτα έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της σε αυτό το Υπουργείο. Για εννέα και πλέον χρόνια ήταν η προϊστάμενη αυτού του Υπουργείου, το καθοδήγησε και  εφάρμοσε τις πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη, για ένα κράτος πρόνοιας», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε «έκανε έργο τις διακηρύξεις του Προέδρου Αναστασιάδη», για να σημειώσει ότι «η φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το έργο της».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούσιο παραμένουν αρκετά θέματα ανοικτά είτε αυτά αφορούν στον κατώτατο μισθό, είτε στο συνταξιοδοτικό, είτε στους ξένους εργάτες στην Κύπρο.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το μνημόσυνο που οφείλουν στη Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι να ολοκληρώσουν το έργο της.

Είπε ακόμα ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές», για να συμπληρώσει πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε», είπε, «τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εργασιακή ειρήνη μέσα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από συναντίληψη».

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τους κοινωνικούς φορείς, με τον Γενικό Διευθυντή, τους Διευθυντές και το προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να ολοκληρώσουν το έργο της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Παραδίδοντας το Υπουργείο στον Κυριακό Κούσιο, ο κ. Καρούσος είπε πως ανέλαβε χρέη Υπουργού Εργασίας για λίγες μέρες και ότι αυτό που έχει διαπιστώσει είναι πως το συγκεκριμένο Υπουργείο «λειτουργεί πάνω σε γερά θεμέλια».

«Έχει κτίσει η Ζέτα Αιμιλιανίδου και η σφραγίδα της είναι εδώ στο Υπουργείο», ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Είπε ότι παραδίδοντας το Υπουργείο στον Κυριάκο Κούσιο δεν έχει αμφιβολία ότι θα ανταπεξέλθει και με το χαρακτήρα και το δυναμισμό του.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Κούσιος θα πετύχει και θα ολοκληρώσει το έργο, που ξεκίνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Εξέφρασε, τέλος, τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό και τη Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας, που τον στήριξαν αυτές τις ημέρες, για να συνεχίσει η λειτουργία του Υπουργείου.

 

 

 

τελετη κουσιος δυο 27/06
τελετη κουσιος δυο 27/06
τελετη κουσιος δυο 27/06
τελετη κουσιος δυο 27/06