Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεβλουτ τσαβουσογλου ζοζεπ μπορελ

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προτεινόμενα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εκδήλωσε παρέμβαση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μβελούτ Ττσαβούσογλου καλώντας την Άγκυρα να εξετάσει τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζοντας ότι μπορούν να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το οποίο ενημερώνει για την παρέμβαση του, σημειώνοντας ότι η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ΜΟΕ και γενικότερα το Κυπριακό, κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας σε ότι αφορά την καταγραφή προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πελεκάνος, ανέφερε πως ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως θα συνεχίσει να εγείρει το συγκεκριμένο θέμα στις επικείμενες συναντήσεις του, όπως θα γίνεται και σε επίπεδο συζητήσεων μεταξύ θεσμών της ΕΕ και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε την παρέμβαση των ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς, εξηγώντας στον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως προϋπόθεση για συμφωνία σε οποιοδήποτε ζήτημα είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας δύο οντοτήτων στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατήγγειλαν στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις και τα κράτη μέλη εξέδωσαν συμπεράσματα προβαίνοντας σε φραστικές υποδείξεις για σεβασμό της κυριαρχίας.