Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τέσσερις μήνες πολέμου. Πόνου, θανάτου, προσφυγιάς. Τέσσερις μήνες αιματηρών συγκρούσεων, κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν. Υπό ρωσική κατοχή το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.

Στον ορίζοντα, καμία ένδειξη για το τέλος του πολέμου, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και βύθισε στο χάος και την αβεβαιότητα ολόκληρη την υφήλιο.

Στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων παραμένει η ανατολική Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο Ντονμπάς.

Στο Σεβεροντονέτσκ, μαίνονται εδώ και ένα σχεδόν μήνα σφοδρές οδομαχίες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν την εντολή να αποχωρήσουν από την πόλη κλειδί της επαρχίας Λουχάνσκ.

«Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε παραμένοντας στις θέσεις που έχουν γίνει χίλια κομμάτια τους τελευταίους μήνες απλώς για να μείνουμε, δεν βγάζει κανένα νόημα διότι κάθε μέρα οι απώλειες στις μη οχυρωμένες θέσεις αυξάνονται», είπε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai.

Υπό ρωσικό έλεγχο και η περιοχή Χίρσκε, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αποκλεισμού από 3 πλευρές της πόλης Λισιτσάνκ, της τελευταίας μεγάλης πόλης του Λουχάνσκ.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα είναι η νέα Ρωσία ή η Ουκρανία εδώ;», δήλωσε μεταξύ άλλων κάτοικος του Ντονμπάς.

Παρά το γεγονός, ότι η πλάστιγγα στα ανατολικά της Ουκρανίας γέρνει ξεκάθαρα υπέρ του ρωσικού στρατού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνει μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα στον λαό του.

«Η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της και αυτός ο πόλεμος άρχισε όταν η Ουκρανία φώναξε ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην ελευθερία και την επιλογή της για το μέλλον», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πόλεμος που άλλαξε τον κόσμο

Οι 120 ημέρες του ρωσοουκρανικού πολέμου, που άλλαξαν τον κόσμο. Ξύπνησαν τον εφιάλτη του πυρηνικού πολέμου και οδηγούν την υφήλιο κάθε μέρα και πιο βαθιά στην δίνη μιας νέας οικονομικής κρίσης. Πληθωρισμός, επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

«Δεν είναι εκατοντάδες, ούτε χιλιάδες, είναι εκατομμύρια άνθρωποι. 345 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άνδρες που απειλούνται από τις ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως. Είναι η επισιτιστική κρίση που ξεδιπλώνεται μπροστά μας σαν ένα κύμα που απειλεί ζωές», επισήμανε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock. 

Στην Γερμανία ήδη η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες για τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Η χώρα θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα και εάν η προμήθεια φυσικού αερίου παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τότε αναπόφευκτα, προειδοποιεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, θα κλείσουν βιομηχανίες, θα απολυθούν εργαζόμενοι και ο κόσμος θα γίνει φτωχότερος.