Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιερ λαπιντ τσαβουσογλου

Μετά το πέρας της ολιγόωρης επίσκεψης εργασίας του ισραηλινού Υπουργού εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δυο Υπουργοί παρέθεσαν κοινές δηλώσεις, κατά τις οποίες επικεντρώθηκαν στις πληροφορίες που δημοσίευσαν λίγες ώρες νωρίτερα ισραηλινά και τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πηγές των τουρκικών και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες την περασμένη Παρασκευή απετράπησαν την τελευταία στιγμή  απαγωγή ισραηλινού διπλωμάτη και της συζύγου του και παράλληλη ένοπλη επίθεση κατά γκρουπ ισραηλινών τουριστών που βρίσκονταν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, η ταυτότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, είχε διατελέσει πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία κατά το παρελθόν.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κατά την κοινή δήλωση που παρέθεσε μαζί με τον τούρκο ομόλογό του, κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την ευθύνη της απόπειρας τρομοκρατικών κτυπημάτων στην τουρκική επικράτεια, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις τελευταίες εβδομάδες σώθηκαν ζωές αθώων ισραηλινών πολιτών χάρη στη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποτρέψουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μία σοβαρή ιρανική τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Πίσω από αυτές τις απόπειρες βρίσκεται το Ιράν. Η πληροφόρηση που έχουμε στην διάθεσή μας δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας για αυτό».

Από τη δική του πλευρά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να επιτρέψει να σημειωθούν  πράξεις αντεκδίκησης εντός του εδάφους της», αποφεύγοντας ωστόσο να ονοματίσει ευθέως το Ιράν – γεγονός που επισημάνθηκε από τα ισραηλινά κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά από ισραηλινά και τουρκικά ΜΜΕ, ο Ισραηλινός διπλωμάτης και η σύζυγός του είχαν καταστεί στόχος τρομοκρατών, ιρανικής και τουρκικής υπηκοότητας, την περασμένη Παρασκευή, όταν το ζευγάρι περνούσε τις διακοπές του διαμένοντας στο ξενοδοχείο Sol στην τουριστική συνοικία Πέρα (Μπέγιογλου) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να παρακολουθούν την εξέλιξη της απόπειρας απαγωγής του ισραηλινού διπλωμάτη και της συζύγου του, αναμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή για να την αποτρέψουν. Σε συντονισμό με την τοπική αστυνομία, συνελήφθησαν συνολικά δέκα άτομα που φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι ύποπτοι είχαν νοικιάσει διαμερίσματα στην περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου, συστήνονταν ως φοιτητές, επιχειρηματίες και τουρίστες και στην κατοχή τους βρέθηκε οπλισμός. Μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν φέρονται να εμπλέκονται και σε παράλληλη επιχείρηση ένοπλης επίθεσης κατά ομάδας ισραηλινών τουριστών, που διέμεναν σε καταλύματα της ίδιας περιοχής. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι οι ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση και ανακρίνονται.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μοσάντ επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των στόχων της ιρανικής απόπειρας απαγωγής, στην ενημέρωση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και στον συντονισμό των ενεργειών τους. Τέλος, η Μοσάντ ανέλαβε να μεταφέρει τον διπλωμάτη και την σύζυγό με ιδιωτικό αεροπλάνο και να τους επιστρέψει με ασφάλεια στο Ισραήλ.

Από τις αρχές του μηνός, το Ισραηλινό Επιτελείο Εθνικής Ασφαλείας έθεσε σε ισχύ αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία προς τους ισραηλινούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και ειδικότερα την Κωνσταντινούπολη. Τόσο ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, όσο και ο Γιαΐρ Λαπίντ έκαναν επείγουσες εκκλήσεις προς τους Ισραηλινούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και όσοι ήδη βρίσκονταν εκεί, είτε να παραμείνουν κλειδωμένοι στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, είτε να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στο Ισραήλ το συντομότερο. Ωστόσο, μόνο 5% των ισραηλινών τουριστικών κρατήσεων ακυρώθηκε ή μεταβλήθηκε.   

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, το Ιράν δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση και τα ιρανικά ΜΜΕ δεν δημοσιοποίησαν το γεγονός της έκδοσης ισραηλινών ταξιδιωτικών οδηγιών λόγω επικείμενης ιρανικής τρομοκρατικής ενέργειας εντός της τουρκικής επικράτειας. Μόλις προχθές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα οι ισραηλινοί ισχυρισμοί, ότι επίκειται τρομοκρατικό κτύπημα κατά Ισραηλινών στην Τουρκία. 

Tο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Noor News, που προβάλει τις θέσεις του Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σχολίασε ως ‘αλλοπρόσαλλες’ τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσε το Ισραήλ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «οι αρχές της Σιωνιστικής οντότητας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα τιμωρούσε ποτέ απλούς αθώους πολίτες για τα εγκλήματα που οι Σιωνιστές διαπράττουν».

Επί των κοινών δηλώσεων των υπουργών εξωτερικών της Τουρκίας και του Ισραήλ, Τσαβούσογλου και Λαπίντ αντίστοιχα, η ιρανική κυβέρνηση δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά στην πορεία των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, οι Λαπίντ και Τσαβούσογλου, δήλωσαν ότι σημειώνεται πρόοδος στην διμερή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Ο Γιαΐρ Λαπίντ, αναφέροντας ότι τα τουρκικά θέρετρα υπήρξαν κατά παρελθόν αγαπημένο προορισμό για την οικογένειά του, εξέφρασε την ελπίδα να διαμορφωθούν σύντομα κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας για τους ισραηλινούς πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία, ώστε να αρθούν το συντομότερο οι ισραηλινές ταξιδιωτικές οδηγίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου στις επαφές μεταξύ των τουρκικών και οι ισραηλινών υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας, για να επικαιροποιηθεί καταλλήλως η διμερής συμφωνία αεροπορικής σύνδεσης, προκειμένου ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέα ELAL και οι υπόλοιπες ισραηλινές εταιρείας να πραγματοποιούν πτήσεις προς και από τα τουρκικά αεροδρόμια προτού λήξει η φετινή τουριστική περίοδος.

Λαπίντ και Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν επίσης και στην αμοιβαία επανατοποθέτηση πρέσβεων σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ, χωρίς να ανακοινώσουν πότε ακριβώς πρόκειται να διευθετηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν σύντομα περισσότερες διμερείς συναντήσεις εργασίας, χωρίς να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.