Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μοιράσει φραστικές υποδείξεις στην Τουρκία, χωρίς όμως διάθεση να της τραβήξει το αυτί και να την αναγκάσει να τερματίσει τη ρητορική κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, αμφισβητώντας την κυριαρχία των δύο χωρών στην ΑΟΖ και στο Αιγαίο αντίστοιχα. 


Το Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. 


Η Τουρκία, όπως αναφέρεται, πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως επίσης αναφέρεται στο πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών καλούν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο. 

Αυτό που ευθέως προκύπτει από τα συμπεράσματα είναι ότι απουσιάζει η έννοια του μοχλού πίεσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάντως αναμένεται να καταγγείλουν την επιθετικότητα της Τουρκίας, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την υποψήφια χώρα τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. 


Αναφορικά με την Ουκρανία, οι ηγέτες των κρατών μελών αναμένεται να τονίσουν ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο. 


Επισημαίνεται ακόμη ότι θα επιδιωχθεί η εφαρμογή των κυρώσεων που καλούνται οι υποψήφιες χώρες να τις υιοθετήσουν, κάτι που εκτιμάται ότι αφορά και στην Τουρκία. 
Το προσχέδιο επίσης έχει αναφορές στην προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, δίνοντας θετικό στίγμα.