Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δενδιας

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντά στο σύνολο των παράνομων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, διατηρώντας παράλληλα στάση ψυχραιμίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, στην Αθήνα.

Κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αυτή η όξυνση παρατηρείται τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και στο πεδίο. 

«Καταρχάς, στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς και στο πεδίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων», επισήμανε.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα απαντά «στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων» και θα συνεχίσει να λειτουργεί «πάντοτε ψύχραιμα, με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί σε ρητορικές αντιπαραθέσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλλει με ψευδείς θεωρίες, με ψευδείς ειδήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από τους εταίρους της να επιδείξουν στάση αλληλεγγύης αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας, τους φίλους μας, το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων και στην κυριαρχία όλων των κρατών, καθώς και τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Στα ευρύτερα ζητήματα της συνάντησης των δύο Υπουργών, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και η επισιτιστική κρίση, την οποία έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν και τα σχέδια για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, μεταξύ των οποίων και ο υπό κατασκευή σταθμός υγροποιημένου αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας στη σύγκλιση των θέσεων Ελλάδας και Ουγγαρίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούνται από χώρες που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτελέσουν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.