Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εθνικό Συμβούλιο

Την ετοιμότητά του να παραμείνει δημιουργικό και εποικοδομητικό μπροστά στα μεγάλα διακυβεύματα του τόπου, «πάντα προς όφελος του λαού και της πατρίδας», επαναβεβαίωσε το ΑΚΕΛ στη σημερινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρει στη δήλωσή του, ότι, όσον αφορά το Κυπριακό, «αφού τύχαμε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο για την κατάσταση, επαναλάβαμε την ανάγκη να μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, στη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο».

Το ΑΚΕΛ, προστίθεται, «είχε και έχει τη θέση ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά μας προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του διαπραγματευτικού κεκτημένου».

«Σε μια περίοδο που τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας, χρειάζεται να προτάξουμε με συνέπεια και αξιοπιστία την ανάγκη να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τη λύση του Κυπριακού», αναφέρεται.

Ως προς το Σχέδιο Ανάκαμψης και τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι υπέδειξαν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΑΚΕΛ «υπήρξε δημιουργικό, ακόμα και πρωταγωνιστικό, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που πραγματικά υπηρετούν την κυπριακή κοινωνία».

«Το ΑΚΕΛ τοποθετείται έναντι της όποιας μεταρρυθμιστικής πρότασης με γνώμονα το περιεχόμενο της και όχι τους διακηρυκτικούς τίτλους», προσθέτει.

Ο κ. Στεφάνου, αναφέρει επίσης, ότι το ΑΚΕΛ επέμεινε και στο ζήτημα της ακρίβειας και στην ανάγκη για δραστικά μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης του τόπου. «Θέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των μεγάλων εταιριών στον τομέα της ενέργειας», σημειώνει.

Καταλήγει ότι αναμένουν από την κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις τους, οι οποίες, όπως αναφέρει, μόνο στόχο έχουν να ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

Που εστίασε το Κίνημα Οικολόγων

Το Κυπριακό και η οικονομία, στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε εξερχόμενος ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Κυριάκος Τσιμιλλής, ο οποίος εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του κόμματος για τα έργα πυρηνικής ενέργειας που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσιμιλλής είπε πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου προέβησαν σε ανασκόπηση της παρούσας φάσης των εξελίξεων, της πορείας από τη διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία, οι οποίες παραμένουν σαν στόχος.

«Μέσα από μία αναπροσαρμογή φτάσαμε στην υποβολή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζητήθηκε αυτή η διαδικασία και σε ποιο βαθμό τα μέτρα τα οποία απευθύνονται στην Τουρκία ή το κατοχικό καθεστώς έχουν προοπτικές υπό το φως της αρνητικής μέχρι τώρα πορείας που επιβεβαιώνεται και χειροτερεύει με τον χαρακτηρισμό του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου ως εσωτερικής διαχείρισης από την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Τσιμιλλής.

Πρόσθεσε πως υπογραμμίστηκε από την πλευρά των Οικολόγων πως τα ΜΟΕ πρέπει κατά κύριο λόγο να απευθύνονται προς τους Τουρκοκύπριους πολίτες και πως εντοπίστηκαν κάποια σημεία δυσκινησίας, γραφειοκρατικής προσέγγισης αιτημάτων των Τ/κ που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων συμπλήρωσε πως έγινε επίσης ανασκόπηση της προοπτικής του επόμενου χρόνου, με τις εκλογές στην Τουρκία και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, ενώ παράλληλα το κόμμα εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική λειτουργίας πυρηνικού σταθμού και στην Αίγυπτο από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιμιλλής χαρακτήρισε το κλίμα της συνεδρίας δημιουργικό και συναινετικό, κάτι που ίσχυσε και για τη δεύτερη ενότητα η οποία επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομίας, στο πλαίσιο και των διαδικασιών για αξιοποίηση των στόχων και των δυνατοτήτων και χορηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αποτιμήθηκε η μέχρι τώρα πορεία, οι εκκρεμότητες και οι στόχοι πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, με το Κίνημα Οικολόγων να υποβάλει επίσης αναλυτικό κείμενο για θέματα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.