Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μετανάστες

*Του Παύλου Ξανθούλη

Επιχείρηση σκούπα σε 1200 γειτονιές της Τουρκίας έχει δρομολογήσει ο Ερντογάν, προκειμένου να μειώσει κατά ένα τουλάχιστον εκατομμύριο τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι υπολογίζονται σε 3,7 εκατομμύρια. 

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην κοινωνία των Τούρκων πολιτών, κυριαρχεί στο προεκλογικό σκηνικό και ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να κεφαλαιοποιήσει και το ζήτημα αυτό, στις εκλογές του 2023. Ο κ. Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν πλαφόν σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας, ώστε το ποσοστό των προσφύγων να μην ξεπερνά σε καμιά περίπτωση το 20% του συνολικού πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, ζητούν από τους πρόσφυγες δήθεν «εθελοντικά» να μετεγκατασταθούν σε υποτιθέμενες «ασφαλείς ζώνες» που έχει εγκαταστήσει η Άγκυρα, εντός της Συρίας. 

Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι ένας σημαντικός αριθμός Σύρων προσφύγων, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, παρά τις δεσμεύσεις Ερντογάν για δημιουργία ασφαλών ζωνών. Ως εκ τούτου, ξένοι διπλωματικοί κύκλοι που μίλησαν στον ΑΝΤ1, εκτιμούν ότι η νέα πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων πολλούς Σύρους πρόσφυγες στην αγκαλιά διακινητών, με πιθανούς προορισμούς την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την ίδια ξένη διπλωματική πηγή, η Λευκωσία και η Αθήνα θα κληθούν να πληρώσουν μέρος του λογαριασμού της επιχείρησης σκούπας του κ. Ερντογάν, για μετεγκατάσταση προσφύγων από γειτονιές της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 9 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για τη φιλοξενία και την ενσωμάτωση Σύρων προσφύγων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι και στο ζήτημα αυτό υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του. 

Τους τελευταίους μήνες εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί δήθεν εθελοντικά από την Τουρκία, σε υποτιθέμενες ασφαλείς ζώνες του Ταγίπ Ερντογάν, εντός της Συρίας. Σημειώνεται ότι και η αντιπολίτευση στην Τουρκία υπόσχεται δραστική μείωση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, γεγονός που καθιστά το ζήτημα εθνική πολιτική, όπως ακριβώς και τα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου.