Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Αβέρωφ Νεοφύτου Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ισχυρή και χωρίς υποσημειώσεις υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες βράδυ από το βήμα του ιδεολογικού και πολιτικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Κλείνοντας την μακροσκελέστατη ομιλία του στην οποία μεταξύ άλλων έκανε αναδρομή στο κυβερνητικό έργο και αφού έπλεξε το εγκώμιο των ικανοτήτων του κ. Νεοφύτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε συσπείρωση, ώστε όπως είπε, να αποφευχθούν τα τραγικά όπως τα χαρακτήρισε γεγονότα των προεδρικών εκλογών του 2003. 

Χαρακτηριστική η αναφορά του Προέδρου:

Κωφεύσατε εις όσα λέγονται ή εσκεμμένα διαδίδονται. Για μένα μία είναι η επιλογή. Η επιλογή του ηγέτη της παράταξης, του ικανού και δοκιμασμένου μου συνεργάτη, του Αβέρωφ Νεοφύτου. Από σήμερα καλείστε όλοι να εργαστείτε κατά τρόπο που εμείς ξέρουμε, όλοι να συστρατευτείτε φίλοι αγαπημένοι, φίλοι που με στηρίξατε για δεκαετίες. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό της παράταξης μας. Μην γκρεμίσετε το σπίτι που εσείς κτίσατε. Σταθείτε δίπλα και στηρίξτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Στην εναρκτήρια ομιλία του χθες βράδυ στις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου που φιλοξενήθηκαν στο κλειστό στάδιο Ελευθερία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου απευθύνθηκε αρχικά στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι όπως ανέφερε αποκατέστησαν την αξιοπιστία των δυο χωρών. Εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και μίλησε για το κρίσιμο διακύβευμα των επόμενων εκλογών. 

Αβέρωφ Νεοφύτου


Ενώπιον μας έχουμε ένα ναρκοπέδιο. Νάρκες είναι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η κρίση τροφίμων.  Νάρκη είναι ο φόβος ενός νέου κύματος ανεργίας. Νάρκη είναι η νέα τουρκική επιθετικότητα. Και η βίαιη επαναφορά του αναθεωρητισμού. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν. Με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Ποιον θέλουν να τους οδηγήσει, ώστε να περάσουν με ασφάλεια απέναντι. Για να κτίσουμε την Κύπρο που θέλουμε. 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δική του ομιλία που προηγήθηκε αφού υπογράμμισε τις εθνικές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας, έκανε λόγο για τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα και ευχήθηκε την εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κυριάκος Μητσοτάκης


Και αν επιμένω στην ανάγκη της διαρκούς μάχης κατά της δημαγωγίας, είναι γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται σήμερα -κατά την άποψή μου- το σύνορο μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, αλλά και το σταυροδρόμι για την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες για το μέλλον τους. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αφού καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Κύπρος χρειάζεται την ηγεσία και την εμπειρία του Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Μάνφρεντ Βέμπερ


Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κύπρο. Και χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και προσανατολισμένο στο μέλλον ηγέτη: Χρειαζόμαστε τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Οι σημερινές εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με τις ομιλίες του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Στέλλας Κυριάκιδου.

Μαργαρίτης Σχοινάς


Γνωρίζω καλά ότι κάποιοι στενοχωρήθηκαν γιατί είχα το θάρρος της γνώμη, την ειλικρίνεια να διακηρύξω δημόσια την φιλία μας. Κάποιοι θέλουν τους επιτρόπους στεγνούς γραφειοκράτες και άλαλους. Εγώ ασφαλώς και δεν είχα πρόβλημα να διακηρύξω την φίλια και την κοινή μας πορεία τότε και το κάνω περήφανα και τώρα. 

Στέλλα Κυριακίδου

Γνωρίζω πως ο φίλος Αβέρωφ θα συνεχίσει να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να πετύχει το όραμα μας για την Κύπρο. Γιατί φίλε Αβέρωφ δικαιούνται και το αξίζουν. 

Στο Συνέδριο απευθύνθηκαν στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος με τους πλείστους να αφήνουν αιχμές κατά του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ενώ το λόγο έλαβαν και απλά μέλη του ΔΗΣΥ. 

Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου

Δεν προκλήθηκε δημόσια να αποκαλυφθεί τι περιελάμβανε ο διάλογος Ανδρέα Βγενόπουλου και του συγκεκριμένου στην Αθήνα, όταν παρελήφθη από την συγκεκριμένη λιμουζίνα και οδηγήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Βγενόπουλου

Οι εργασίες έκλεισαν με την ομιλία του κ. Νεοφύτου. 

Με τον ίδιο να δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να γυρίσει πίσω την χώρα μας, μόνο μπροστά για μια καλύτερη Κύπρο για το μέλλον που μας αξίζει για εμάς και τα παιδιά μας». 

Πριν την καταληκτική ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ οι σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα το Πολιτικό και Ιδεολογικό Μανιφέστο το οποίο αποτελεί προέκταση της Διακήρυξης Αρχών του 1976.