Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η εγγύηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας του τόπου, κάτι που αποδείξαμε τα τελευταία εννέα χρόνια, με τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας από το βήμα του Πολιτικού και Ιδεολογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, που διεξήχθη στο Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος–Ελευθερία, στη Λευκωσία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός έγραψε μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη μια νέα ιστορία νίκης για το συλλογικό καλό, προσθέτοντας πως την εποχή που έρχεται, την εποχή της αναταραχής, της αβεβαιότητας και των ραγδαίων αλλαγών η πατρίδα μας έχει όσον ποτέ άλλοτε ανάγκη ξανά τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

«Γιατί έχει ανάγκη από πυξίδα. Καθαρή κατεύθυνση. Σταθερή γραμμή», είπε. Πρόσθεσε πως η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα η καρδιά μας και η  Ευρώπη το μέλλον μας.

Ευχαρίστησε εξάλλου τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως η παρουσία του «μας δίνει δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

Είπε ακόμη πως «όταν η Ελλάδα είναι δυνατή, η Κύπρος είναι εξίσου δυνατή. Και παράλληλα: όταν η Κύπρος είναι αξιόπιστη, κάνει τις στοχεύσεις της Ελλάδας ευκολότερες».

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως "Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν σήμερα έναν άξονα ειρήνης και ασφάλειας. Δημοκρατίας και συνεργασίας. Στα σύνορα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τον Έβρο έως το Κάβο Γκρέκο. Με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Μηδενός εξαιρουμένου. Και της Τουρκίας, εάν το επιθυμεί".

Αλλά με μια αυστηρή προϋπόθεση: Τον σεβασμό της κυριαρχίας και ακεραιότητας κάθε χώρας, και του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είπε πως αυτό πάντα στηρίζει την Κύπρο, καταδικάζει την τουρκική εισβολή, και ζητά έναρξη των συνομιλιών για μια λειτουργική λύση, χωρίς κατοχικούς στρατούς και τουρκικές εγγυήσεις, ευχαριστώντας τον ηγέτη του Μάνφρεντ Βέμπερ για την παρουσία του στο συνέδριο και την στήριξη προς την Κύπρο και τον ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως "ο πολίτης δεν έχει ανάγκη από εύκολα και μεγάλα λόγια. Έχει ανάγκη να προστατευτεί από τους κινδύνους. Έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο κράτος που τον υπηρετεί".

Πρόσθεσε πως "η δική μας πρόταση, στέκεται απέναντι στον λαϊκισμό που καταστρέφει τις χώρες οικονομικά. Και τον ψευτοπατριωτισμό που οδηγεί σε εθνικές περιπέτειες. Στεκόμαστε απέναντι στη δημαγωγία του απολιτίκ και του lifestyle".

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως "η δική μας πρόταση ακολουθεί τον δρόμο της ευθύνης, όπως προστάζει η ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο πατριωτικός ρεαλισμός του Γλαύκου Κληρίδη μας καθοδηγεί: Και για την εξωτερική μας πολιτική. Και για το εθνικό μας θέμα. Αλλά και για την εσωτερική διακυβέρνηση".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως "ένας είναι ο δρόμος: συνομιλίες για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες για τα θέματα της καθημερινότητας".

"Η κεντρική κυβέρνηση για τα σοβαρά: Μία κυριαρχία. Μία διεθνής προσωπικότητα. Μία ιθαγένεια. Ενιαία οικονομία και κεντρική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Με τη λύση, να μπουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην εξίσωση της ενέργειας. Μη εξαιρουμένης της Τουρκίας. Φτάνει όμως να λύσουμε το Κυπριακό", ανέφερε.

"Και φτάνει πια με τα ταμπού: Η Κύπρος με τη λύση του Κυπριακόύ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για ασφαλή, ενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο", πρόσθεσε.

Είπε πως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, με μια Κύπρο σοβαρή και αξιόπιστη. "Με συνέχιση της σταθερής πορείας. Με οδηγό την εμπειρία μας. Την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις. Να λύνουμε προβλήματα. Και να φέρνουμε αποτελέσματα".

"Ή θα τους αφήσουμε να μας πάνε πίσω. Στο άγχος της επιβίωσης. Της επιβίωσης του λαού μας. Της επιβίωσης της ίδιας μας της χώρας. Πίσω, με αυτούς που θέλουν να ανατρέψουν την πορεία που έχουμε. Και, στην αδυναμία τους να σταθούν απέναντί μας, στηρίζουν υποψηφίους που προσφέρθηκαν να αλώσουν την παράταξή μας", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως "αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε μπροστά. Με το έργο μας. Με το πρόγραμμά μας. Με τους ανθρώπους μας. Να μιλήσουμε για την ανάγκη της σταθερότητας. Για το σχέδιό μας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Πιο υγιές, πιο διαφανές, πιο βιώσιμο. Να μιλήσουμε για την πράσινη Κύπρο. Για τη ψηφιακή Κύπρο. Για την Κύπρο της αλληλεγγύης".

"Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν. Με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Ποιον θέλουν να τους οδηγήσει, ώστε να περάσουν με ασφάλεια απέναντι. Για να κτίσουμε την Κύπρο που θέλουμε".

Εξάλλου, κηρύσσοντας ενωρίτερα την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, είπε πως "θα δώσουμε τη μάχη των προεδρικών εκλογών με όλες μας τις δυνάμεις".

"Με ενότητα θα πετύχουμε τη νίκη και θα κρατήσουμε την πατρίδα μας στην οδό της ασφάλειας, της σταθερότητας και της προόδου", είπε.

Σημείωσε, ακόμη, πως ο ΔΗΣΥ είναι μια παράταξη που δεν ήταν ποτέ όχημα για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών αλλά φορέας εκπλήρωσης εθνικών αποστολών. Κατά την έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο με αφιέρωμα στην αποθανούσα Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.