Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς, η λίρα έχει κατακρημνιστεί και οι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, ο Σουλτάνος συνεχίζει ανενόχλητος την καταστροφική του δημοσιονομική πολιτική. Τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων διότι αυτό δεν ταιριάζει στο ισλαμιστικό του αφήγημα περί μηδενικών επιτοκίων. Φέρεται να έχει τη γελοία πεποίθηση ότι η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τον πληθωρισμό, και όχι το αντίθετο που επιτάσσει η οικονομική επιστήμη.

Ένα νέο οικονομικό μοντέλο προσπαθεί να προωθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από τις διεθνείς αγορές. Το 2022 για τον Ερντογάν προμηνύεται δύσκολο και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να διεξάγει τις εκλογές νωρίτερα.

Μιλώντας στο Ant1 Live, ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Νίκος Μούδουρος ανέλυσε το πολιτικό σκηνικό και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία αυτή την περίοδο.

Ο Ερντογάν προωθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο

Εξέφρασε την άποψη πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προσπαθεί να κρύψει την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ωστόσο, προσπαθεί να μετατοπίσει το πρόβλημα.

«Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 35-40%  για τα είδη πρώτης ανάγκης. Το ζήτημα αυτό μπαίνει μοιραία κάθε νύχτα σε κάθε νοικοκυριό. Οτιδήποτε και αν ακούει ο Τούρκος εργαζόμενος πολίτης όταν πάει σπίτι αντιλαμβάνεται τη διαφορά στις τιμές», σημείωσε ο Δρ. Μουδουρός.

Επομένως, όπως εξηγεί, ο Ερντογάν προωθεί το σχήμα πως δεν είναι μόνο η Τουρκία που αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα αλλά είναι κάτι που βιώνουν και άλλες χώρες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

«Θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα της οικονομίας αλλά και να προωθήσει το δικό του κόμμα ως εκείνο που θα το επιλύσει. Προωθεί την ιδέα ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει σταδιακά βήματα προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο», τόνισε ο Δρ. Μούδουρος.

Κρίσιμο θεωρείται ωστόσο, αν θα το πετύχει, αφού όπως μας τόνισε, ένα από τα αντικείμενα αυτού του σχεδιασμού είναι το κάλεσμα στους πολίτες να κάνουν λίγη υπομονή με τον πληθωρισμό καθώς μέσα από την εξαγωγική δραστηριότητα της Τουρκίας υπολογίζεται πως θα αρχίσει να σταθεροποιείται σε κάποιο βαθμό το νόμισμα.

«Αν προλάβει να ξεπεράσει το εμπόδιο των εκλογών θα προσπαθήσει να επισημοποιήσει την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από συνεργασίες που έχει με οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα μιας και θέλει να ακολουθήσει διαφορετικά μοντέλα καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη νέα οικονομική πολιτική εφόσον ενώπιον του θα έχει εκλογές», εξήγησε χαρακτηριστικά.  

Οργιάζουν οι φήμες για πρόωρες εκλογές

Παρά το γεγονός ότι ο Σουλτάνος ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Ιουνίου του 2023 οι φήμες ότι ίσως διεξαχθούν νωρίτερα συνεχίζουν να οργιάζουν.

Ο Δρ. Μούδουρος εκτίμησε ότι το 2022 θα είναι πιο δύσκολο για τον Ερντογάν και όχι το 2023, αφού, υπολογίζεται πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να μην περιμένει το 2023 να διεξάγει εκλογές εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Μάλιστα, όπως σημείωσε μια μικρή βελτίωση στην οικονομία ίσως τον φέρει πιο κοντά στις κάλπες με στόχο να ανανεώσει την πολιτική εντολή.

Κοινωνία μέσου κατώτατου μισθού η Τουρκία

Μια κοινωνία μέσου κατώτατου μισθού χαρακτήρισε την Τουρκία ο Δρ. Μούδουρος, τονίζοντας πως το 57-60% του πληθυσμού αμείβεται με πολύ λίγα χρήματα με αποτέλεσμα η ανέχεια και η φτώχεια να εντείνεται συνεχώς.

«Γίνονται πάρα πολλές διαμαρτυρίες από τον κλάδο των νοσηλευτών και των εργατών εργοστασίων. Υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι της οικονομίας που το τελευταίο διάστημα κάνουν κινητοποιήσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά και για ζητήματα αυταρχικότητας και εκδημοκρατισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περίεργο χαρακτήρισε το γεγονός πως δεν δέχονται καθόλου προβολής από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα κινήματα που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις.

«Είναι φοβερό ότι υπάρχει απόλυτη σιωπή απέναντι σε ένα κίνημα που βρίσκεται στη διαδικασία της αφύπνισης αλλά δεν καλύπτεται από τον διεθνή χώρο. Υπάρχουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα, ωστόσο, είναι αποδυναμωμένα τα τελευταία είκοσι χρόνια και τίθεται το ζήτημα πως θα ενώσουν τη δυναμική τους σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα κάτω από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ο Δρ. Μούδουρος.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, εξήγησε πως έχει πολύ ανομοιογενείς δυνάμεις στο εσωτερικό, αφού κάποια κόμματα γέρνουν προς την κεντροδεξιά και άλλα προς την κεντροαριστερά.

Ειδικότερα, τόνισε, πως στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται αυτή η δυναμική που αναπτύσσει το εργατικό κίνημα να ενώνεται με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο να μπορούν να εκφράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού υπάρχει πολυδιάσπαση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.  

Προσαρμόζει την εξωτερική πολιτική

Δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός που μαστίζει την οικονομία της χώρας.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική στις ανάγκες που υπάρχουν για την οικονομία. Θέλει να αφήσει ανοικτή την πόρτα του διαλόγου σε διαφορετική βάση με κάποιες μεγάλες δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ισπανία, διότι υπάρχει ακόμη το ζήτημα της εξωτερικής χρηματοδότησης, που θρέφεται από κάποιες αγορές».

Εξήγησε μάλιστα, πως κάνει κάποιες κινήσεις προς τη Ρωσία, το Κατάρ αλλά και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία μέχρι πρότινος η Τουρκία είχε μεγάλη αντιπαράθεση.

«Προσπαθεί να κάνει κάποια βήματα εξομάλυνσης καθώς γνωρίζει πως για το επόμενο χρονικό διάστημα το μοντέλο εξάρτησης της Τουρκίας από τις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα επιστρέψει στο παλιό οικονομικό μοντέλο με τη Δύση», υπογράμμισε καταλήγοντας.

 

*Κεντρική Φωτογραφία: Financial Times