Την επιβολή δασμών σε προϊόντα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, ανακοίνωσε και επίσημα ο Λευκός Οίκος αργά το Σάββατο, προχωρώντας σε μια κίνηση που αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Οι πρόσθετοι δασμοί στα καναδικά και μεξικανικά προϊόντα θα είναι 25%, αν και στην ενέργεια από τον Καναδά θα φτάνουν το 10%. Οι δασμοί στα κινεζικά αγαθά θα είναι και αυτοί στο 10%, όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ.
Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου για τα καναδικά προϊόντα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, η οποία ανήκει στον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί ότι βάσει νόμου του 1977 για τις διεθνείς έκτακτες οικονομικές εξουσίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δύναται να εισάγει ρυθμίσεις στις εμπορικές συναλλαγές σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Εν προκειμένω, αφορά «τη μεγάλη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι παράτυποι μετανάστες και τα θανατηφόρα ναρκωτικά που σκοτώνουν συμπολίτες μας, όπως της φαιντανύλης. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς και είναι καθήκον μου ως πρόεδρος να προασπίσω την ασφάλεια όλων», έγραψε ο Τραμπ.
Αφορμή ήταν η ανησυχία του Τραμπ ότι ο Καναδάς δεν αντιμετωπίζουν τη διακίνηση φαιντανύλης, το Μεξικό δεν συνεργάζεται για την παράνομη μετανάστευση και η Κίνα για το εμπορικό έλλειμμα.
Τα μεξικανικά καρτέλ «είναι οι κορυφαίοι διακινητές φαιντανύλης, μεθαμφεταμίνης και άλλων ναρκωτικών σε όλον τον κόσμο. Αυτά τα καρτέλ έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση του Μεξικού και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι πρόσθετοι δασμοί στον Καναδά θα παραμείνουν «έως ότου ο Καναδάς συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά των διακινητών ναρκωτικών και για την ασφάλεια των συνόρων», υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος και λέει ότι πέρυσι κατασχέθηκε ποσότητα φαιντανύλης που θα μπορούσε δυνητικά να σκοτώσει 9,8 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Από την πλευρά της η Κίνα «διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κρίση φαιντανύλης που καταστρέφει τις ζωές Αμερικανών» και οι δασμοί θα ισχύουν έως ότου εξασφαλιστεί η «πλήρης συνεργασία» του Πεκίνου σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ.
Και οι τρεις αντιπροσώπευαν πέρυσι αμερικανικές εισαγωγές αξίας περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ.
Είναι όμως και κορυφαίοι πελάτες για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.
Η κίνηση, σε κάθε περίπτωση, θέτει τις βάσεις για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο στη Βόρεια Αμερική, σημειώνει το Politico, ο οποίος, σύμφωνα με οικονομολόγους, θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη στην ήπειρο και να αυξήσει τον πληθωρισμό.
Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα, εξάλλου, από τον «πόλεμο των δασμών» με την Κολομβία, ο οποίος έδειξε ότι για τον Τραμπ οι απειλές επιβολής δασμών -όπως φυσικά και η υλοποίηση της απόφασης- είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αναγκάσει άλλες χώρες να υποκύψουν στις απαιτήσεις του. Κρατά εξάλλου ενεργή την απειλή του ο Αμερικανός πρόεδρος ότι θα επιβάλει καθολικό δασμό 10% ή 20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, πιθανόν μάλιστα και περισσότερο σε κρίσιμης σημασίας υλικά όπως οι ημιαγωγοί, τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η αντίδραση του Καναδά
Ο Καναδάς αφού ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν την επιβολή δασμών 25% από την Τρίτη, ετοιμάζεται να επιβάλει και από την πλευρά του αντίποινα μέσω δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να στρέψει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ κατά των δασμών του Τραμπ. Η στρατηγική αυτή ωθεί τη χώρα να επανεξετάσει την οικονομική της εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το Bloomberg.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε προγραμματίσει δηλώσεις για τις 01:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), αλλά τις ανέβαλε για λίγο μέχρι να επικοινωνήσει με την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ.
«Δεν το θέλαμε, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», γράφει σε ανάρτησή του.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Τζόναθαν Γουίλκινσον, δήλωσε ότι η απάντηση του Καναδά θα στοχεύσει αμερικανικά προϊόντα που πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα, ειδικά εκείνα για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην καναδική αγορά. «Θα δούμε ποια προϊόντα μπορούμε να επιβαρύνουμε χωρίς να πλήξουμε άμεσα τους Καναδούς καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε πίεση στις αμερικανικές εξαγωγές», ανέφερε σε συνέντευξή του.
Η στρατηγική της Οτάβα στοχεύει να προκαλέσει πολιτικό κόστος στις ΗΠΑ, πιέζοντας Αμερικανούς αντιπροσώπους και, τελικά, τον ίδιο τον Τραμπ, καθώς η επιβολή δασμών θα πλήξει συγκεκριμένους κλάδους στις ΗΠΑ.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών του Καναδά και υποψήφια για την πρωθυπουργία, Κρίστια Φρίλαντ, πρότεινε έναν ιδιαίτερα στοχευμένο δασμό: 100% φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, πλήττοντας άμεσα τον Έλον Μασκ, έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του Τραμπ.
Στην αντεπίθεση και το Μεξικό
Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να επιβληθούν δασμού, αλλά και άλλα μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ «για την προάσπιση των μεξικανικών συμφερόντων».
Έκανε λόγο, δε, για «συκοφαντική» κατηγορία του Αμερικανού προέδρου ότι η μεξικανική κυβέρνησή έχει διασυνδέσεις με τη διακίνηση ναρκωτικών. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη συκοφαντία του Λευκού Οίκου, ο οποίος κατηγορεί τη μεξικανική κυβέρνηση ότι έχει συμμαχήσει με εγκληματικές οργανώσεις», υπογραμμίζει η Κλαούδια Σέινμπαουμ.
Πηγή: protothema.gr/ cnn.gr