Δεν πέρασε, τελικά, από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, για την επιβολή έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες. Ολοήμερο και οργιώδες ήταν το παρασκήνιο, γύρω από τη σαυζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, που εξελίχθηκε σε πολύωρη και θυελλώδη. Απόλυτη ισοψηφία 25 κατά, 25 υπέρ της πρότασης, και τέσσερις αποχές, ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και ως εκ των κανονισμών η πρόταση νόμου δεν πέρασε. Κατά τη συζήτηση, καταγράφηκαν συγκρούσεις περί της διαδικασίας, ιδεολογικών διαφορών αλλά και λαϊκισμού.
Με ισοψηφία 25 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον και τέσσερις αποχές η Ολομέλεια της Βουλής δεν έκανε αποδεχτή την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου για επιβολή έκτακτου τέλους φορολογίαςε 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών.
Υπέρ της πρότασης νόμου, η οποία έφερε τον τίτλο «περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων» ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.
Αποχή τήρησαν, ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης.
Ενώ εναντίον ψήφισαν 15 παρόντες βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, 6 του ΔΗΚΟ, 3 της ΔΗΠΑ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Η συζήτηση, η οποία είχε συνολική διάρκεια τρισίμισι ώρες, διεξήχθη ενίοτε με ιδεολογικές, κομματικές ακόμα και με προσωπικές επιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνολικά είκοσι ομιλητών.
Παρουσιάζοντας την προταση του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος τόνισε πως μόνο ένα μέρος, από τα υπερκέρδη κατά την έκφραση του, προνοείται να διατεθούν για κοινωνικούς και στεγαστικούς τρόπους πενήντα εκατομμύρια. Κατηγορώντας όσους θα καταψήφιζαν την πρόταση νόμουως υπερασπιστές των τραπεζών, της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας.
Ο Χάρης Γεωργιάδης του Δημοκρατικού Συναγερμού, αιτολογώντας τη θέση του κόμματος για απόρριψη της πρότασης, είπε ότι το ΑΚΕΛ για όλα τα προβλήματα προτείνει φορολογίες και αύξηση φορολογιών, όπως ακριβώς έκανε επί της διακυβέρνησης 2008 - 2013, με τις γνωστές συνέπειες.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΑΚΕΛ, κατηγορώντας το ότι προωθεί μια αποσταθεροποιητική για το τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία νομοθεσία και, στην ουσία, επιδιώκει την ποινικοποίηση του κέρδους.
Αιτιολογώντας τη θέση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι την ίδια πρόταση έχει καταθέσει στη Βουλή πριν από λίγα χρόνια και η ΕΔΕΚ.
Της συζήτησης και ψηφοφορίας είχε προηγηθεί οργιώδες παρασκήνιο, με συζήτηση στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, την ισχυρή παρέμβαση της Προέδρου του σώματος, Αννίτας Δημητρίου, και την τελική απόρριψη, από την Ολομέλεια, πρότασης για αναβολή του θέματος.
Πριν από τη σύνοδο της Ολομέλειας, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στείλει προς τη Βουλή νέο ισχυρό μήνυμα κατά της έγκρισης της πρότασης του ΑΚΕΛ.