Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δντ

Επιβεβαίωση της αποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τις διαπιστώσεις και εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τα πλεονάσματα, τον ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του δημοσίου χρέους στην Κύπρο φέτος και του χρόνου.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανακοινώθηκαν σήμερα, η Κύπρος θα πετύχει το 2024 και 2025 μεγαλύτερο δημοσιονομικό και πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και μείωση στο χρέος της. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το

2024: Πλεόνασμα 3,1% (2,5% η προηγούμενη εκτίμηση)

2025:  Πλεόνασμα 3,2% (2,4% η προηγούμενη εκτίμηση

Και προβλέπει ότι η Κύπρος το 2024 θα έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις χώρες της Ευρωζώνης

Ρυθμός ανάπτυξης 2024: 3,3% (από 2,7% τον Απρίλιο)

Υπουργός Οικονομικών – Μάκης Κεραυνός

«Είναι μια ενθάρρυνση για μας  και μια επιβεβαίωση ότι ακολουθούμε μια πολιτική οικονομική, η οποία είναι ισορροπημένη φέρνει τα καλά αποτελέσματα της οικονομίας, τα οποία θα δημιουργήσουν τις δυνατότητες να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας μας».

Σημειώνεται πως σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, καταγράφει σε σημείωμα του και ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Μετά την καταγραφή ελλειμμάτων λόγω πανδημίας το 2020 και το 2021, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης μετατράπηκε σε πλεονάσματα 2,7% του ΑΕΠ το 2022 και 3,1% το 2023.

Στο μεταξύ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των βασικών επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για τις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κύριος Πατσαλίδης σημείωσε πως υπάρχει το περιθώριο για νέα μείωση καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο που έχει τεθεί.

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας – Χριστόδουλος Πατσαλίδης

«Αν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό τότε μπορούμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων. Ο Δεκέμβριος είναι σημαντικός, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, περιλαμβανομένων και των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: Bloomberg

Παράλληλα, ο κύριος Πατσαλίδης τάχθηκε υπέρ των σταδιακών βημάτων αντί των «σοβαρών μειώσεων», διευκρινίζοντας πως μία μείωση της τάξης 50 μονάδων βάσης θα ήταν δικαιολογημένη μόνο «αν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά».