Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπρος τουρισμος θαλασσα

Παρά τις πολλές φετινές προκλήσεις, η Κύπρος κατάφερε να τις ξεπεράσει και να καταγράψει αύξηση στις αφίξεις τουριστών και στα έσοδα από τον τουρισμό, το πρώτο εξάμηνο του έτους, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, υπογραμμίζοντας το ρόλο που οι Τοπικές Αρχές έχουν να διαδραματίσουν στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ο Κώστας Κουμής και οι συνεργάτες του παρουσίασαν, ενώπιον του ΕΒΕ και ΕΟΑ Λεμεσού, των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών και της ΕΤΑΛ, πορίσματα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, με τον Υφυπουργό να υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται, κάθε Τοπική Αρχή, πέραν της κοινωνικής ατζέντας και έργων υποδομής, να διαθέτει μια τουριστική ατζέντα».

«Η απόφαση μας για επαφή με τις Τοπικές Αρχές εμπίπτει στο πλαίσιο της δικής μας προσπάθειας να επιτύχουμε ευθυγράμμιση του τουριστικού οικοσυστήματος της χώρας μας. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους της Πολιτείας για τον τουρισμό», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε δήλωση του στο περιθώριο της παρουσίασης, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι «αυτά τα πορίσματα μπορούν να οδηγήσουν τις Τοπικές Αρχές στις σωστές αποφάσεις για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν κάθε περιοχή ξεχωριστά» και πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί η κάθε περιοχή τις δυνατότητες της, να αντιληφθεί επίσης το πεδίο του ανταγωνισμού και να αντιληφθεί και πως λειτουργεί αυτό που ονομάζουμε τουριστικό σύστημα».

Κατά την εναρκτήρια εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Κουμής ξεκαθάρισε ότι το Υφυπουργείο του δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει αρνητικά στοιχεία που δυσφημίζουν τη χώρα μας, ως τουριστικός προορισμός, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για κάποιες αναφορές σε σχέση, κυρίως, με θέματα οχληρίας και καθαριότητας.

Οι συνήθεις αναφορές που γίνονται από τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών, συνέχισε, είναι ότι είμαστε μια χώρα με καλές δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, με καλή γαστρονομία και φιλόξενους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφεται αύξηση αφίξεων κατά 2,4%, σε σύγκριση με πέρσι και αύξηση εσόδων κατά 5,5%.

«Είναι σημαντικό να βγαίνουν αυτά προς τα έξω, παρά τα μικρά που λειτουργούν ως αρνητική δημοσιότητα», είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, υπενθυμίζοντας την αρνητική προβολή που είχε η χώρα μας, μέσα από την βρετανική Daily Express, στη βάση αναφοράς που έγινε κατά τη ΓΣ του ΠΑΣΥΞΕ, σε σχέση με την πτώχευση του tour operator FTI.

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε, να αποφεύγουμε τις λανθασμένες αναφορές και «να είμαστε πάντα ρεαλιστές και ειλικρινείς». «Εάν πρέπει να γίνει μια συνεννόηση μεταξύ μας για να επιλύσουμε κάποια προβλήματα ευχαρίστως να το κάνουμε, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε στην εποχή της γρήγορης αναμετάδοσης ειδήσεων και μια αρνητική αναφορά ενδεχομένως να μετεξελιχθεί σε αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για το Σχέδιο Χορηγιών Αναβίωσης περιοχών της υπαίθρου, από το οποίο ορεινές ή απομακρυσμένες κοινότητες μπορούν να αντλήσουν μέχρι 65 χιλιάδες ευρώ για συγκεκριμένα έργα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Έκανε επίσης αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στην τάση που καταγράφεται, οι τουρίστες να αποφεύγουν προορισμούς με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και να παρατηρείται χαμηλότερη ζήτηση τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, με τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να παρουσιάζουν μεγαλύτερες προοπτικές.

Επιπρόσθετα, στις δηλώσεις του, ο κ. Κουμής είπε πως παρατηρείται μείωση της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών και ότι ενώ πέρσι ο μέσος όρος ήταν 8,6 μέρες, φέτος ο μέσος όρος αναμένεται να πέσει κάτω από τις 8 μέρες.

Αυτό, εξήγησε, οφείλεται σε δυο παραμέτρους, «στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει αλλά λιγότερες μέρες για να μειώσει τις δαπάνες και δεύτερο, στην άνοδο της αγοράς από το Ισραήλ, που επανήλθε σε ποσοστό περίπου 90% και η οποία καταγράφει λιγότερες μέρες διαμονής, κάτι που ρίχνει και την μέση διάρκεια παραμονής της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική μείωση στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού, ο Υφυπουργός είπε πως αυτό ήταν κάτι που αναμενόταν με τον πόλεμο στο Ισραήλ καθώς το λιμάνι της Χάιφας λειτουργούσε ως home port για εταιρείες κρουαζιέρων.

Για τον ίδιο, όπως είπε, είναι σημαντικό ότι, παρά τις πολλές φετινές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στο Ισραήλ και η κρίση στον τομέα της αεροπλοΐας, «ευτυχώς τις έχουμε ξεπεράσει και τα αποτελέσματα είναι εκεί και μιλούν από μόνα τους».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε, τέλος, ότι στο πλαίσιο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου θα επισκεφθεί, το ερχόμενο Σάββατο, τα κουμανταροχώρια της Λεμεσού.