Τη σημαντική βελτίωση της ανταπόκρισης του κράτους προς τους πολίτες, μέσα από την έγκαιρη καταβολή του 87% των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αφορούν την Θεσμοθετημένη σύνταξη, το Βοήθημα τοκετού, το Επίδομα μητρότητας, το Επίδομα πατρότητας, το Επίδομα ανεργίας και το Επίδομα ασθενείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.
Ταυτόχρονα, επικαλούμενος τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αναμένεται πως «κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η ανταπόκριση προς τους πολίτες θα βελτιωθεί περαιτέρω και η έγκαιρη καταβολή των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επεκταθεί περισσότερο».
«Στόχος μας είναι αυτό που καταγράφεται στις τρεις πράσινες παροχές (θεσμοθετημένη σύνταξη, βοήθημα τοκετού και επίδομα μητρότητας), δηλαδή η καταβολή (της παροχής) εντός ενός μηνός, να ισχύσει για όλες τις παροχές του ΤΚΑ», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι «παρόλο που ο στόχος αυτός είναι αισιόδοξος, θεωρούμε ότι είναι εφικτός».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στα γραφεία του ΓΤΠ, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει επιτευχθεί η έγκαιρη καταβολή της Θεσμοθετημένης σύνταξης, του Βοηθήματος τοκετού και του Επιδόματος μητρότητας για όλους τους δικαιούχους, αφού για τους συνταξιούχους καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της συνταξιοδότησης και για τις μητέρες καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία του τοκετού.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «έχει επιταχυνθεί σημαντικά η ανταπόκριση και έχει μειωθεί δραστικά ο διάμεσος χρόνος εξέτασης των αιτημάτων για την καταβολή του Επιδόματος πατρότητας με επιτάχυνση κατά 63,3% και μείωση του χρόνου εξέτασης από τους 4,4 μήνες στους 1,4 μήνες, του Επιδόματος ανεργίας με επιτάχυνση κατά 48,1% και μείωση του χρόνου εξέτασης από τους 4,5 μήνες στους 1,3 μήνες, και του Επιδόματος Ασθενείας κατά 58,4% και μείωση του χρόνου εξέτασης από τους 6,1 μήνες στους 2,1 μήνες.
Σε σχέση με το ποσοστό του 87% των παροχών του Ταμείου, ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι από τις 82.573 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι 71.606 αιτήσεις αφορούν την Θεσμοθετημένη σύνταξη, το Βοήθημα τοκετού, το Επίδομα μητρότητας, το Επίδομα πατρότητας, το Επίδομα ανεργίας και το Επίδομα ασθενείας.
«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί αποτελεσματικά το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και βελτιώνει την ανταπόκριση του κράτους προς τους πολίτες μέσα από την έγκαιρη καταβολή των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους δικαιούχους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», υπογράμμισε.
Ανέφερε ότι η μεθοδική εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού επιφέρει ανθρωποκεντρικά αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις πολύμηνες καθυστερήσεις που διαχρονικά αποτελούσαν σημεία αρνητικής αναφοράς.
«Η ανθρωποκεντρική πολιτική της Κυβέρνησης προνοεί την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ο κυβερνητικός σχεδιασμός υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση με επιτυχία, μέσα από την σταδιακή βελτίωση που αποτυπώνεται στατιστικά και διαπιστώνεται καθημερινά».
Αναφερόμενος στους λόγους που επιτεύχθηκε η βελτίωση της ανταπόκρισης του Υπουργείου Εργασίας προς τους πολίτες, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτή «είναι αποτέλεσμα της απαραίτητης πολιτικής βούλησης, της καλύτερης διοικητικής οργάνωσης, της απλοποίησης των διαδικασιών, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, και της αφοσίωσης των στελεχών της υπηρεσίας στον στόχο για την έγκαιρη καταβολή όλων των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους δικαιούχους».
Εξάλλου, συνέχισε, «όπως οι πολίτες οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι της πολιτείας, έτσι και η πολιτεία οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι πολίτες δικαιούνται την καταβολή παροχών που εξασφαλίστηκαν μέσα από την συνεπή πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών».
Ο Υπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την διεύθυνση και τα στελέχη όλων των βαθμίδων, που συμβάλουν συνειδητά, όπως είπε, «στην βελτίωση της ανταπόκρισης του κράτους προς τους πολίτες, αποδεικνύοντας εμπράκτως τις δυνατότητες και τις προοπτικές που διαθέτει η Δημόσια Υπηρεσία».
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ΤΚΑ Ευαγγελία Γεωργιάδου είπε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν «μεγάλη έγνοια τους πολίτες και θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε η ανταπόκριση να είναι άμεση, ολοκληρωμένη και σωστή» και διαβεβαίωσε ότι κάνουν «ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να εξυπηρετούμε τον πολίτη άμεσα».
Ανέφερε ότι θα συνεχίσουν μέχρι να καταφέρουν να μειώσουν «ακόμη περισσότερο τους χρόνους για τις παροχές οι οποίες είναι λίγο πιο σύνθετες».
Ο ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας Κώστας Χατζηπαναγιώτου είπε ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι στην διεύθυνση του Υπουργείου έχει διαπιστώσει τόσο οι διευθύνσεις των Τμημάτων του Υπουργείου και προκειμένου των ΚΑ «καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και του πολίτη και «οι όποιοι στόχοι επέρχονται για σμίκρυνση του χρόνου ανταπόκρισης και εξέτασης για τα άλλα επιδόματα δεν διακυβεύουν την ποιότητα των επαληθεύσεων και των διαδικασιών που υπάρχουν, σύμφωνα με τις νομοθεσίες».
Ερωτηθείς γιατί δεν επιτεύχθηκε αυτό από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, ο Υπουργός Εργασίας, αφού ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση μας διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επιτάχυνση της ανταπόκρισης του κράτους προς τους πολίτες», είπε ότι έχει αξιοποιηθεί η τεχνολογία χωρίς να αλλάξουν οι τεχνολογικές υποδομές που διαθέτουν οι υπηρεσίες των ΚΑ».
«Αξιοποιήθηκαν οι υφιστάμενες δυνατότητες για να μπορέσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έχουν γίνει, μέσα από διοικητικές αλλαγές, βελτιώσεις οι οποίες έχουν επιδράσει πολύ θετικά», ανέφερε αλλά ιδιαίτερα, όπως σημείωσε, «τα στελέχη των υπηρεσιών των ΚΑ έχουν αφοσιωθεί στον στόχο αυτό και αποδεικνύουν, μέσα από την βελτίωση, και στην πράξη ότι χωρίς κατ΄ ανάγκη την αύξηση της στελέχωσης η παραγωγικότητα μπορεί να ενισχυθεί και τα αποτελέσματα να είναι απτά, ορατά και αισθητά από τους άλλους επηρεαζόμενους».
Κληθείς να αναφερθεί σε ενδεχόμενο στόχο στην επιτάχυνση των διαδικασιών που τέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «στόχος μας είναι αυτό που καταγράφεται στις τρεις πράσινες παροχές (θεσμοθετημένη σύνταξη, βοήθημα τοκετού και επίδομα μητρότητας), δηλαδή η καταβολή εντός ενός μηνός, να ισχύσει για όλες τις παροχές του ΤΚΑ».
«Αυτός ο στόχος είναι φιλόδοξος επειδή δεν είναι κάτι απλό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «για πολλές από τις παροχές οι διαδικασίες είναι σύνθετες, οι διαδικασίες προνοούν την εξέταση παραμέτρων οι οποίες δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών ΚΑ – εμπλέκονται είτε ιατροσυμβούλια είτε κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών είτε η αποτελεσματικότερη συνεργασία των ίδιων των εργαζομένων και σε αρκετές περιπτώσεις των ίδιων των εργοδοτών», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «μέσα από τον ολιστικό μας σχεδιασμό θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε σταδιακά, όπως ήδη πράττουμε - με αποτελέσματα τα οποία να είναι σύντομα αισθητά όπως συμβαίνει ήδη -, να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας».
"Μπορεί οι πολίτες να εξακολουθούν να βιώνουν περιορισμούς ή δυσκολίες, όμως στην αντίληψη των πολιτών διαπιστώνεται ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τα εμπρός", σημείωσε.
Το ΤΚΑ είναι βιώσιμο και ισχυρό
Σε ερώτηση αν επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ, η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι το 2080, από την έγκαιρη καταβολή των παροχών, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «λόγω του ότι γίνεται αναφορά στον χρονικό ορίζοντα της εξηκονταετίας όπου το έτος αναφοράς είναι το 2080, ενδεχομένως να δημιουργείται σε κάποιους η εντύπωση ότι το ΤΚΑ έχει ημερομηνία λήξης το 2080» και το 2081 το Ταμείο δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι ακριβές».
«Εκείνο που αξιολογείται μέσα από τις αναλογιστικές μελέτες είναι η ανταπόκριση του ΤΚΑ στα διεθνή πρότυπα για την κοινωνική ασφάλιση που προνοούν την αξιολόγηση των δυνατοτήτων του με ορίζοντα 60 χρόνων», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «διαπιστώνεται μέσα από τις περιοδικές μελέτες που διενεργούνται, ότι το ΤΚΑ είναι βιώσιμο, ισχυρό, ότι οι σημερινές και οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη κοινωνική ασφάλιση που παρέχεται μέσα από το ΤΚΑ, νοουμένου ότι συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, συνεπείς, να λαμβάνουμε αποφάσεις οι οποίες να βασίζονται στα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, χωρίς η διάθεση αυτή να λειτουργεί εις βάρος της βιωσιμότητας του Ταμείου και ιδιαίτερα εις βάρος των επόμενων γενιών, των παιδιών μας που πρέπει μέσα από τις σημερινές μας αποφάσεις να εξασφαλιστούν», σημείωσε.
Ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η επιτάχυνση στην ανταπόκριση προς τα αιτήματα των πολιτών δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση εις βάρος της αυστηρότητας των ελέγχων που πρέπει να ασκούνται» και πρόσθεσε ότι η διεύθυνση των υπηρεσιών και τα στελέχη αντιμετωπίζουν τους πόρους του ΤΚΑ «με πολύ προσοχή και με αυξημένο πατριωτισμό».
«Αυτό θα επενεργήσει θετικά», καθώς «όταν οι ασφαλισμένοι είναι σε θέση να έχουν ανταπόκριση έγκαιρη, γρήγορη και ουσιαστική, αντιλαμβάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία της ασφάλισης και σε συνδυασμό με τις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας θα επιτρέψουν την συμμετοχή στο Ταμείο ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πολιτών όπως οφείλει να πράττει ο κάθε εργαζόμενος στην χώρα μας», προσθέτοντας.
Σε εξέλιξη εξορθολογισμός των εισφορών στο ΤΚΑ από ποδοσφαιρικές ομάδες
Σε παρατήρηση ότι ποδοσφαιρικές ομάδες φαίνεται να μην καταβάλουν τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε προσεγγίσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης μας, το ζήτημα μεθοδικά έτσι ώστε οι όποιες κακές πρακτικές που εφαρμόζονταν στο παρελθόν να πάψουν να αποτελούν τον κανόνα και να μπορέσει η διαδικασία να εξορθολογιστεί», προσθέτοντας ότι «ο εξορθολογισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορέσει να επιτρέψει την καλύτερη και πιο σωστή διαχείριση της κατάστασης».