Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Αυξήσεις ποινών και προστίμων, για την έγκαιρη και ορθή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προτείνει το Τμήμα Φορολογίας να εισαχθούν στις πρόνοιες της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αντί τις 31 Ιουλίου, στην προθεσμία υποβολής δήλωσης εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023.

Πακέτο προτάσεων και εισηγήσεων ετοιμάζει το Τμήμα Φορολογίας, με επίκεντρο την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την φορολογική συμμόρφωση φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πακέτο που είναι σχεδόν έτοιμο και θα υποβληθεί μάλλον μέσω του υπουργείου Οικονομικών, εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, το οποίο εκπονείται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι, με έμφαση στις πρόνοιες της φορολογικής συμμόφωσης, προτείνεται η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, με εισηγήσεις για αύξηση ποινών και προστίμων, καθώς και ποινικών διώξεων, μεταξύ άλλων για την έγκαιρη και ορθή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από εταιρίες και επιχειρήσεις, καθώς βεβαίως και των μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοεργοδοτούμενων.

Στο μεταξύ, μετά από εισήγηση του Τμήματος Φορολογίας το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου, αντί την 31η Ιουλίου, στην προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων, για το φορολογικό έτος 2023.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, συνολικά 52 χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν υποβάλει «οριστικά» δήλωση Εισοδήματος Ατόμου χωρίς Λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2023, μέσω του συστήματος Taxisnet. Ενώ για άλλες 12.000 η δήλωση τους είναι «Σε Προσωρινή Παραλαβή».

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2023 έχουν Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Το φορολογικό έτος 2022 είχαν υποβληθεί περίπου 293.500 δηλώσεις.