Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Υπερκάλυψη των προσφορών, κατά εννέα και πλέον φορές στις διεθνείς αγορές δανεισμού για το κυπριακό ομόλογο, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Οι προσφορές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ανήλθαν στα εννέα δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόδοση της τιμής αναφοράς να διαμορφώνεται με ένα επιτόκιο στο 3.25%.

Έναρξη ισχύος του, επταετούς χρονικής διάρκειας, κυπριακού Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου, είναι η 27η Ιουνίου και ημερομηνία λήξης/αποπληρωμής το 2031. Το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για φέτος, ανέρχεται σε €1,3 δισεκατομμύριο, εκ των οποίων το €1 δισ θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης του Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, οφείλεται στη συγκυρία που αξιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών αφού η κυπριακή οικονομία αναβαθμίστηκε τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, από τους Οίκους Standard & Poor’s, FITCH και Moody’s, ενώ σε περίπου ένα χρόνο έγιναν επτά αναβαθμίσεις της οικονομίας. Στα θετικά οι αναλυτές, καταγράφουν και τη σταθερή πτωτική πορεία του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ, που οφείλεται κυρίως στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου.