Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελλαδα τουρκια

Νηνεμία επικρατεί στο ενεργειακό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου τις τελευταίες εβδομάδες.

Το τουρκικό βυθοτρύπανο Αβδούλ Χαμίτ Χαν, που το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή, παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τασουξού της νότιας Τουρκίας.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει αναμονή για την κατάθεση εντός Ιούλιου από πλευράς της κοινοπραξίας των ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος «Κρόνος» στο θαλασσοτεμάχιο 6.

Η Exxon Mobil μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προχωρήσει σε διερευνητική γεώτρηση  στο τεμάχιο 5.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν οι αναφορές για την ανάγκη ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες έκανε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος, του φορέα που υπάγεται στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και είναι αρμόδιος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.


«Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη συνεργασία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, είναι σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία να λάβουν επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω ότι είναι καιρός.», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος. 
 
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ευνοϊκό περιβάλλον» το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη της συνεργασίας, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πλωτών αιολικών πάρκων, ανάπτυξης κοινοπραξιών, ενθάρρυνσης κοινών επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές  και τεχνολογίες.
«Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου μας είναι ένας άλλος τομέας όπου μπορεί να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει περαιτέρω το δίκτυο φυσικού αερίου της και δημιουργεί επίσης σημαντικές πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG σε διάφορα μέρη της χώρας», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
 
Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, υπήρξε δέσμευση για ανάπτυξη ενεργειακών συμπράξεων στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.