Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφρδ

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ασυνήθιστου καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών

Χαρά Κουσιάππα – Εκπρόσωπος Τύπου Διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου 

«Αυτή την ώρα είμαστε 10 και 45 που μου δείχνει την τελευταία μέτρηση είναι στις 1054 ... σε αντίστοιχη περσινή μέρα, ας πούμε την ίδια μέρα κατά την περσινή χρονιά είχαμε μέγιστη ζήτηση 715».

Στις δύο και 30 το μεσημέρι, η ζήτηση έφτασε τα 1,147 μεγαβάτ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για μήνα Ιούνιο. 

Τη Δευτέρα, η μέγιστη ζήτηση ήταν 876 Μεγαβάτ, την Τρίτη 970, την Τετάρτη 1017, και χθες 1,113 Μεγαβάτ. Αριθμοί σαφώς μεγαλύτεροι από άλλες χρονιές, λόγω καύσωνα που επηρεάζει την Κύπρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρσι την ίδια μέρα η ζήτηση ήταν κατά 300 Μέγαβατ χαμηλότερη

Χαρά Κουσιάππα – Εκπρόσωπος Τύπου Διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου 

«Συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική η  συνεισφορά των φωτοβολταικών και των ΑΠΕ εκείνη την ώρα. Κατά την ώρα βραδινής αιχμής όμως εκεί μειώνεται στο ελάχιστο η συνεισφορά των φωτοβολταικών».

Χθες βράδυ η ζήτηση έφτασε τα 990 Μεγαβάτ, την ώρα που το μέγιστο της συμβατικής παραγωγής ανέρχεται στα 1062. Γι αυτό και οι δείκτες παρακολουθούνται συνεχώς από τους αρμοδίους, αφού υπάρχει κίνδυνος να μείνουν κάποιοι στο σκοτάδι, εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση

Γιώργος Πέτρου – Πρόεδρος ΔΣ ΑΗΚ

«Δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορείς να λύσεις άμεσα γιατί χρειάζεσαι τις επενδύσεις της Δεκέλειας οι οποίες επενδύσεις στην Δεκέλεια θα μας πάρουν κάποιο χρόνο. Αν είμαστε τυχεροί θα τα έχουμε το πρώτο τρίμηνο του 25’».

Εάν συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν αποκλείεται να σπάσει και το περσινό ρεκόρ της 24ης Ιουλίου, όπου η ζήτηση έφτασε τα 1.243 Μεγαβάτ.