Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λι

Αυξήσεις που σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά, που παλεύουν να αντεπεξέλθουν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Για παράδειγμα μια κοπέλα χθες ήθελε να της βάλουμε 5 ευρώ για να πάρει το παιδί της σχολείο γιατί το είχε σπίτι για τρεις ημέρες.», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Η κυβέρνηση να επαναφέρει και μάλιστα αμέσως το μέτρο της επιδότησης στα καύσιμα, φωνάζει το ΑΚΕΛ.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναισθησία της κυβέρνησης για την ακρίβεια που πιέζει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι το κράτος έχει αυξημένα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τους καταναλωτές, οι οποίοι διπλοπληρώνουν την ακρίβεια. Διερωτάται κανείς γιατί αρνείται η κυβέρνηση να διαθέσει ένα μέρος των εσόδων για να ανακουφίσει την κοινωνία αλλά και να προλάβει μια νέα έκρηξη της ακρίβειας.», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Το θετικό είναι ότι διαψεύστηκαν οι φόβοι για νέο άλμα στις τιμές των καυσίμων διεθνώς λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Όλοι προέβλεπαν ότι θα ανέβουν οι τιμές λόγω της σύγκρουσης Ιράν Ισραήλ κι όμως βλέπουμε μια κατρακύλα γύρω στα 4 δολάρια το βαρέλι πιο κάτω από τις τελευταίες 3 ημέρες από τη Δευτέρα.», ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Περιορισμένες οι επιπτώσεις τουλάχιστον προς ώρας από την αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν, σημειώνει και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος όμως προειδοποιεί για τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών στο απευκταίο ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Σε ένα τέτοιο σενάριο οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν κυρίως από τις διαταραχές της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας και την όποια σχετιζόμενη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, με δεδομένο το υψηλό μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο Οίκος Αξιολόγησης.

Σε επαγρύπνηση παραμένει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

«Το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί στενά και όλοι ελπίζουμε να μην υπάρξουν παραπέρα επιπλοκές», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

‘Ηδη στο ΥΠΟΙΚ έχουν γίνει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα πιθανά σενάρια και εκφράζεται ετοιμότητα για αντιμετώπιση κάθε κινδύνου.