Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τμημα φορολογιας

Στην επιτροπή Ελέγχου παρουσιάστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για το Τμημα Φορολογίας. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως το Τμήμα Φορολογίας είναι ο βασικότερος μοχλός εσόδων του κράτους, όπου το 2023 εισέπραξε για τα κρατικά ταμεία, ποσό ύψους έξι δισεκατομμυρίων 700 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι τεσσάρων δισεκατομμυρίων 600 εκατομμυρίων το 2019.

Ωστόσο στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διαπιστώνονται και σοβαρές αδυναμίες, με πρώτη την υποστελέχωση του Τμήματος. Σύμφωνα με τον Εφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, υπάρχουν 120 κενές θέσεις και για να πληρωθεί μια θέση υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό κενό, αφού χρειάζονται δύο με τρία χρόνια.

Ζαχαρίας Κουλίας – Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου

«Είναι σωστό το Κράτος πλέον, και να δώσει τις ανάλογες οδηγίες ο υπουργός των Οικονομικών, οι θέσεις να πληρώνονται προτού αφυποηγρετήσουν οι προγούμενβοι υπάλληλοι».

Από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις- ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι η ανάγκη επίσπευσης της μηχανογράφησης η οποία αναμένεται να συμπληρωθεί το 2025.

Ρίτα Σούπερμαν – Βουλευτής ΔΗΣΥ

Και θα επιτρέψει τους αυτοματοποημένους ελέγχους, για χιλιάδες περιπτώσεων. Με την χρήση αυτού του λογισμικού, ήδη επιτεύχθηκε η επιστορφή φορολογίας προς τους πολίτες, ύψους €500 εκατομμυρίων.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Δεν μπορεί ο Εφορος Φορολογίας να πρεπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, είτε προς φυσικά, είτε προς νομικά πρόσωπα, με επιστροφή φόρου και να μην γνωρίζει αν οι ίδιες οντότητες οφείλουν σε άλλες υπηρεσίες του Κράτους, όπως οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις».

Σχετικά με τις φορολογίες που καθυστερεί η είσπραξη τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ο Εφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης δήλωσε ότι φθάνουν στα 2,1 δισεκατομμυρια, με το 1,4 να αφορά σε οφειλές και τα 700 εκατομμυρια σε τόκους.

Σωτήρης Μαρκίδης – Έφορος Φορολογίας

«Για μας, ο έλεγχος είναι ευλογία. Ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης, το Τμήμα επεξεργάζεται προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι πιο αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα, ώστε οι φορολογικές δηλώσεις να κατατίθενται έγκαιρα και στην ώρα τους».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, αποφάσισε να εξετάσει το θέμα των προνοιών της σύμβασης μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας Κίτιον, που αφορά  στην υλοποίηση του έργου της κοινής ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.