Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά. Από τη μια οι αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα και από την άλλη οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στους καταναλωτές. Οι λογαριασμοί του Απριλίου είναι 2,5% πάνω σε σχέση με τον Μάρτιο.

Για τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτή η αύξηση μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

«Η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά και της τιμής των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων», εξήγησε.

«Οι λογαριασμοί παρουσιάζουν αυτή τη μικρή αύξηση αυτό το μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο, εάν συγκρίνουμε με δύο μήνες προηγουμένως υπάρχει μια μείωση της τάξης του 1%.

Όπως επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου, εάν αυξάνονται οι τιμές των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων και η τιμή των καυσίμων διεθνώς τότε θα επηρεάζουν αρνητικά και τους λογαριασμούς του ρεύματος.

«Αν συγκρίνουμε τους λογαριασμούς φέτος με τους αντίστοιχους ένα χρόνο προηγουμένως είναι μειωμένοι κατά 12%, αν συγκρίνουμε με δύο χρόνια προηγουμένως παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξης του 9%.», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των θερμοκηπιακών αερίων σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η πιο χαμηλή τιμή που έχουν φτάσει ήταν τον Φεβρουάριο στα 52 ευρώ.  «Η ΑΗΚ είχε προβεί στην αγορά πιο χαμηλής τιμής δικαιωμάτων, ωστόσο τώρα φαίνεται να ξεκίνησε η ανοδική πορεία. Τώρα έχουν φτάσει στα 58 το δικαίωμα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την  τιμή της κιλοβατώρας στην Κύπρο.», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση των λογαριασμών από το Υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Η επιχορήγηση αυτή αφορά την αύξηση του κόστους ενέργειας σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν τον Ιούνιο του 2022. Άρα λόγω του ότι είχαν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων, τώρα η χορηγία στα τιμολόγια ενός οικιακού πελάτη για παράδειγμα με 800 κιλοβατώρες κατανάλωση για δύο μήνες τώρα, η χορηγία ανέρχεται γύρω στα 20 ευρώ για μια διμηνία.», εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου.