Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λι

Η τιμή τραβάει την ανηφόρα, χωρίς φρένα. Οι τιμές των καυσίμων, από την 1η Μαρτίου μέχρι και σήμερα, σημείωσαν αύξηση 8 σεντ το λίτρο, ενώ άλλα 8,3 σεντ, αναμένεται να προστεθούν μεθαύριο Δευτέρα 1η Απριλίου.

Δυστυχώς για τους οδηγούς, οι αυξήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Όπως δηλώνει μετά βεβαιότητας ο Γραμματέας του Συνδέσμου Πρατηριούχων, έρχονται σύντομα και αυξήσεις που θα επιβάλουν οι εταιρίες και με την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ. Κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις αυξήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές του μαύρου χρυσού διαπραγματεύονται στο υψηλότερο σημείο για τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, τα μελλοντικά συμβόλαια Μαΐου για το αμερικανικό πετρέλαιο (ΓΡΑΦΙΚΟ) βρίσκονται στα 83,17 δολάρια, σε σχέση με 78,26 στις αρχές Μαρτίου, μια αύξηση 6,2%. Αντίστοιχη αύξηση και για το αργό Brent, με τα συμβόλαια Ιουνίου να βρίσκονται στα 87 δολάρια το βαρέλι, από 81,91 στις αρχές Μαρτίου.

Χριστόδουλος Χριστοδούλου – Γραμματέας Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων

«Αν σκεφτούμε ότι τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα καύσιμα από τις εταιρίες πετρελαιοειδών, γύρω στα 8 σεντ στο λίτρο, είμαστε σίγουροι ότι θα επακολουθήσει αύξηση, μετά την φορολογία. Γιατί ανεβαίνει η τιμή διεθνώς και έτσι αναγκάζονται και οι εταιρίες να αυξήσουν τις τιμές τους».

Σήμερα, κατά μέσο όρο, η τιμή πώλησης στη βενζίνη 95 οκτανίων κυμαίνεται στα 1,42 σεντ το λίτρο και στο 1,50 στο πετρέλαιο κίνησης. Από την 1η Απριλίου που τερματίζεται ο μειωμένος, κατά 8,3 σεντ, φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, αναμένεται ότι η τιμή της βενζίνης θα κυμαίνεται στα 1,50 με 1,52 σεντ το λίτρο, με την ακριβότερη τιμή να φθάνει ίσως και να ξεπερνά τα 1,55 σεντ το λίτρο.

Για παράδειγμα, στα 30 ευρώ στο ρεζερβουάρ, η αύξηση θα είναι:

ΟΙ

 

Ανησυχίες για την επόμενη μέρα

Οι νέες αυξήσεις προκαλούν έντονες ανησυχίες στους πολίτες για την επόμενη μέρα. Αφού οι αυξήσεις στα καύσιμα προκαλούν πάντοτε αλυσιδωτές αυξήσεις και σε κάθε είδους καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την άλλη, οι πρατηριούχοι αναμένουν νέο πλήγμα στις επιχειρήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι οι νέες αυξήσεις θα οδηγήσουν σε νέο κύμα διαρροής προς τα βενζινάδικα στα κατεχόμενα, όπου οι τιμές σήμερα, είναι φθηνότερες ήδη κατά σαράντα σεντ το λίτρο.

Χριστόδουλος Χριστοδούλου – Γραμματέας  Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων

«Μιλούμε με πάρα πολύ κόσμο, εμείς οι πρατηριούχοι, βγάζει μίαν αντίδραση. Τώρα επειδή είναι δύσκολα τα πράγματα ο κόσμος αντιδρά στο ότι θα ακριβύνουν όλα. Και τα φαγώσιμα και θα ακριβύνει όλη η ζωή του»

Αυξημένη κίνηση

Οι αναμενόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, σε συνδυασμό με το τριήμερο που έρχεται, καθώς και ότι είμαστε στο τέλος του μήνα και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, έφεραν τα τελευταία 24ωρα αυξημένη κίνηση στα πρατήρια.

Ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε επίσης ότι μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας οι τιμές στις αντλίες των πρατηρίων θα είναι ενημερωμένες με απάλειψη της μείωσης του φόρου κατανάλωσης.

Όπως εξήγησε, το αίτημα των πρατηριούχων για αλλαγή της ημερομηνίας της επιβολής των αυξήσεων, αφού τα περισσότερα πρατήρια την 1η Απριλίου θα είναι κλειστά, απορρίφθηκε γιατί δεν συμβαδίζει με την νομοθεσία.