Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθτ

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Κυριακή ότι η παροχή της απαραίτητης βοήθειας στη Γάζα που απειλείται από λιμό «απαιτεί από το Ισραήλ να αφαιρέσει τα εναπομείναντα εμπόδια».

Ο Γκουτέρες σε δηλώσεις από το Κάιρο επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» προς ανακούφιση παιδιών, γυναικών και ανδρών που αγωνίζονται να επιβιώσουν από τον εφιάλτη στη Γάζα.

Ο Γκουτέρες προέβη σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Το Σάββατο ο επικεφαλής των ΗΕ επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Η πείνα, ο πόλεμος, οι κατακτητές και ο θάνατος καλπάζουν πάνω από τη Γάζα, είπε ο Γκουτέρες, και τόνισε ότι έφτασε η ώρα να σωπάσουν τα όπλα και να διασφαλιστεί μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, επισκέφθηκε και το αεροδρόμιο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου, όπου αποστέλλεται βοήθεια.

Είπε ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια παραμένουν μπλοκαρισμένα στην αιγυπτιακή πλευρά και οι Παλαιστίνιοι αντί πλημμύρα βοήθειας, λαμβάνουν σταγόνες.