Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου αποφάσισε σήμερα να μην επιτρέψει επιβολή οποιασδήποτε αύξησης στις διατιμήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού βάζοντας ταυτόχρονα τέλος και στην αγωνία των καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα η ΡΑΕΚ, τα Μέλη της Ανώτερης Διοίκησης της Αρχής αφού μελέτησαν όλα τα ενώπιον τους έγγραφα και στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη την απόρρητη επιστολή που τους απέστειλε προχθές το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αποφάσισαν όπως παραμείνουν σε ισχύ οι ρυθμιζόμενες διατιμήσεις του έτους 2023.

Τα Μέλη της Ανώτερης Διοίκησης της ΡΑΕΚ εκτίμησαν ότι:

- Οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές,

- Μέριμνα και καθήκον της ΡΑΕΚ είναι η προστασία των καταναλωτών ηλεκτρισμού ενάντια σε μονοπωλιακές τιμές, και

- Τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν στη ΡΑΕΚ με την διαβαθμισμένη επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, ημερομηνίας 4 Μαρτίου 2024, πέραν των προτάσεων διατιμήσεων που υπέβαλε η ΑΗΚ για το έτος 2024, εκ της σημαντικότητας τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη λόγω του θετικού αντικτύπου στο δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα στις τελικές τιμές του ηλεκτρισμού.

Για σκοπούς διαφάνειας η ΡΑΕΚ καλεί τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ να μελετήσουν το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού και δημοσίευσης της διαβαθμισμένης επιστολής τους.

Νωρίτερα, και μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος της ΑΗΚ δήλωνε ότι η όποια απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ΡΑΕΚ.

«Η ΑΗΚ δεν μπορεί να αποφασίσει για αύξηση ή μείωση στην τιμολόγηση, αυτή η απόφαση προέρχεται από την ΡΑΕΚ και ό,τι αυτή αποφασίσει η Αρχή έχει υποχρέωση να την εφαρμόσει», επισήμανε ο Γιώργος Πέτρου.

Αποφασισμένος ο ΠτΔ

Αποφασισμένος να επιλύσει το φλέγον ζήτημα με το υψηλό κόστος ενέργειας εμφανίστηκε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξής του, και απαντώντας σε ερώτημα της Διευθύντριας Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλης Κοτζαμάνη.

«Το κόστος της ενέργειας, το υψηλό κόστος της ενέργειας δεν δημιουργήθηκε στον ένα χρόνο δικής μας διακυβέρνησης. Εμείς όμως έχουμε την ευθύνη να επιλύσουμε αυτό το θέμα και θα το επιλύσουμε», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να αλλάξει το δίκτυο, θα πρέπει να δούμε το θέμα με το φυσικό αέριο και για όλα αυτά έχουν ληφθεί αποφάσεις. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση με το τερματικό. Δεν μπορώ να μιλήσω δημόσια γιατί το θέμα βρίσκεται σε διαιτησία αλλά είναι κάτι που κληρονομήσαμε και πρέπει να διαχειριστούμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση θα επαναπροκηρύξει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για όλους», ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Συνάντηση ΑΚΕΛ - ΑΗΚ

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος απασχόλησε τη συνάντηση που είχε το πρωί η ηγεσία του ΑΚΕΛ με το Διοικητικό Συμβούλιο και την Διεύθυνση της ΑΗΚ. Στο επίκεντρο τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στις επενδύσεις που, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, πρέπει να γίνουν από μέρους της ΑΗΚ για τη διείσδυση της στον χώρο των ΑΠΕ και στις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ στη Δεκέλεια.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ανικανότητα και εγκληματική αμέλεια στα ζητήματα έλευσης του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και σήμερα πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ρύπους που επωμίζονται οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

ΑΚΕΛ και ΑΗΚ συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο προς όφελος τόσο της Αρχής όσο και της κοινωνίας και της οικονομίας στον τόπο.