Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕΚ, αναφορικά με το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση 6% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως αναφέρθηκε στη βουλή από τον εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αυτή τη στιγμή εξετάζεται διαβαθμισμένη απόρρητη επιστολή της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Μιλώντας επίσης στην επιτροπή ενέργειας της βουλής, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Άδωνις Γιασεμίδης, ανέφερε ότι το αίτημα για αύξηση 6%, αφορά τα έξοδα τα οποία έγιναν το 2022, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου οι τιμές του πετρελαίου ήταν πάρα πολύ ψηλές.

«Τα κέρδη της ΑΗΚ δεν δικαιολογούν την όποια αύξηση στα τιμολόγια. Η ΑΗΚ είχε υπέρμετρη κερδοφορία εντός του 2023. Το κράτος έχει τεράστια έσοδα, λόγω του ΦΠΑ», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ωστόσο, από την επόμενη διμηνία του Μαρτίου, τα τιμολόγια της Αρχής προς τους καταναλωτές θα είναι φθηνότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε στπον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου.

«Μάλλον θα φανούν στις καταναλώσεις του επόμενου μήνα, λόγω μικρής μείωσης στους ρύπους. Η οποία όπως ξέρετε περνά αυτόματα στον καταναλωτή», σημείωσε ο κ. Πέτρου.

Την ευχάριστη είδηση για τους καταναλωτές, επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών.

« Κατά τριάμισι τοις εκατό (3,5%) πιο φθηνό από τον Φεβράρη και κατά πέντε σεντ την κιλοβατώρα πιο φθηνό, σε σύγκριση με τον Γενάρη. Δηλαδή λόγω παραλαβής χαμηλότερων φορτίων από την Αρχή Ηλεκτρισμού», ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης.

Αντιθέτως, άσχημα για τους καταναλωτές είναι τα νέα που έρχονται από τις τιμές των καυσίμων, με αυξήσεις που θα αγγίζουν τα είκοσι σεντ το λίτρο στις αντλίες καυσίμων των πρατηρίων.

Αυτό δήλωσε στο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων, εξηγώντας πως τα οκτώ σεντ θα επιβληθούν με την κατάργηση της κρατικής χορηγίας στο φόρο κατανάλωσης με το τέλος Μαρτίου

«Τα πέντε σεντ έρχονται σε ένα δύο μήνες περίπου. Συν κάποιες αυξήσεις που θα βάλουν οι εταιρίες γιατί έχει ανέβει η τιμή διεθνώς, ίσως πλησιάσουμε τα είκοσι σεντ», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου.