Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η ΑΗΚ θα εκσυγχρονιστεί, για να φέρουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες και την οικονομία. Έντονα ενοχλημένος, από την τεράστια καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αρχής Ηλεκτρισμού, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών ειδικότερα μετά την επιβεβαίωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κυριάκου Κακουρή, πως η Αρχή δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα στην ΕΤΕπ μέχρι σήμερα για την χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του δικτύου της. 

Απαντούσαν  σε παρατήρηση του Προέδρου του ΚΕΒΕ, Σταύρο Σταύρου, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2023, για την έλλειψη χρηματοδοτήσεων προς την ΑΗΚ. 

«Ενώ μειώνονται οι τιμές, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε ψηλές τιμές, γιατί υπάρχουν στρεβλώσεις, σε όλο αυτό το σύστημα που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, που λέγεται ΑΗΚ, μεταφορείς, παραμεταφορείς. Το μελετούμε, θα εκσυγχρονιστεί γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστεί, για να φέρουμε φθηνή ενέργεια στην οικονομία μας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. 

Μάλιστα, ο κ. Κακουρής αποκάλυψε ότι είναι συνεχείς οι επαφές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, με την ΑΗΚ και πως αύριο το απόγευμα θα συναντηθούν και με το νέο διοικητικό της  συμβούλιο.  Ενώ ενδεικτική της σημασίας που έχει για τους ευρωπαίους, το όλο έργο για το δίκτυο η επισήμανση και της Διευθύντριας της ΕΤΕπ Πίλαρ Σολάνο. 

«Δεν είδατε, διότι δεν υπήρξε αίτημα από την Αρχή Ηλεκτρισμού προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, είμαστε πολύ καθυστερημένοι στο θέμα του εκσυγχρονισμού του δικτύου για να μπορεί να απορροφήσει τις ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. 

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, περιλαμβανομένης της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, μέχρι να έχουμε μια βιώσιμη και κατάλληλη αναβάθμιση του δικτύου. Αυτός είναι χώρος στον οποίο η ΕΤΕπ διαθέτει πολλή εμπειρογνωμοσύνη», ανέφερε η Πιλαρ Σολάνο, Διευθύντρια ΕΤΕπ. 

Ηλεκτρική διασύνδεση «Great Sea» 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης – Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ, Great Sea Interconnector ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, τόνισε πως δεν έχει κατατεθεί νέο αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την αρνητική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Γνωρίζουμε, είπε ότι πρόσφατα έγινε νέα αξιολόγηση από το Υπουργείο Ενέργειας, με τον Γιώργο Παπαναστασίου να δηλώνει δημόσια ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να συμμετάσχει στο κεφάλαιο του έργου με 100 εκατομμύρια, μετά από θετική αξιολόγηση από συμβουλευτικό οίκο του εξωτερικού. 

«Αλλά εμείς ως Τράπεζα για να εξετάσουμε εκ νέου το έργο αυτό, πρέπει να έλθει αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο αίτημα», δήλωσε ο κ. Κακουρής. 

Όσον αφορά τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας, αυξημένη ήταν η χρηματοδότηση που έλαβε η Κύπρος το 2023, σε σχέση με το 2022. Εξασφάλισε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Δημοκρατία προχώρησε σε εκταμιεύσεις 221.5 εκατομμυρίων για την υλοποίηση σημαντικών έργων.