Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η παράταση της επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, καθώς και η εφάπαξ στήριξη ευάλωτων οικογενειών, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, ξεχωρίζουν από το νέο αναθεωρημένο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης, συνολικού ύψους εξήντα εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος, όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η προσιτή στέγη. Στο ρεπορτάζ και οι διευκρινήσεις που έδωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, για το τι θα ισχύσει στην περίπτωση νέας αύξησης στην τιμή του ρεύματος. 

Επτά μέτρα κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με τα τέσσερα να αφορούν σε επέκταση ή διεύρυνση υφιστάμενων μεταξύ των οποίων η επιδότηση , περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκαν το πρωί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Νίκος Χριστοδουλίδης- Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Τον Οκτώβριο του 2023 ανακοινώσαμε πακέτο μέτρων 196 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων που ανακοίνωσα σήμερα που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια […] γνώμονας των δράσεων μας είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συμπατριωτών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης».

Τα πρώτα δύο μέτρα αφορούν στην παράταση τόσο της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού μέχρι το τέλος Απριλίου, με την κάλυψη για του ευάλωτους καταναλωτές να είναι στο 100% της αύξησης της τιμής του ρεύματος, όσο και του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

1. Παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2.Παράταση του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Ανακοινώθηκε επίσης η εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Α. Εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ, σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για οικογένειες με δύο γονείς με διαφορετικά όμως εισοδηματικά κριτήρια.

Β. Εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ σε οικογένειες.

Και στις δύο περιπτώσεις οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό, ενώ αντίστοιχο ποσό θα λάβουν και νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθέντες κατηγορίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των οικογενειών που θα επωφεληθούν στις 27 χιλιάδες.
 
Επιπρόσθετα για της πολύτεκνες οικογένειες το υπουργικό αποφάσισε την αύξηση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ του κονδυλίου στο υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου,  λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί.

Το 5ο  μέτρο στοχεύει στον προσφυγικό κόσμο και αφορά τόσο στη διεύρυνση των δικαιούχων, όσο και στην αύξηση των ποσών που προβλέπονται στα Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
 
Α. Αύξηση της επιδότησης στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ και της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια με κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων.
 
Β. Αύξηση επιδότησης από 50.000 σε 100.000 ευρώ για επιδιορθώσεις σε κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
 
Γ. Αύξηση της επιδότησης για φοιτητές με τη συμπερίληψη και των εξόδων συντήρησής, τους πέραν των διδάκτρων, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό τυχόν υποτροφίας δεν θα αφαιρείται ως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το ποσό του σπουδαστικού δανείου.
 
Δ. Νέα σχέδια δανειοδότησης  για ανακαίνιση κατοικιών, αγορά οικιακών συσκευών και  ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ε. Διεύρυνση δικαιούχων του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών.

Για πρόσθετη ελάφρυνση αλλά και στήριξη των επιχειρήσεων κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών των 350 ευρώ που επιβλήθηκε το 2011.

Τέλος το υπουργικό αποφάσισε την επέκταση του μειωμένου ή και του μηδενικού συντελεστής ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Νίκος Χριστοδουλίδης- Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Μόνο μέσα από τέτοιες υπεύθυνες προσεγγίσεις, μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια, διασφαλίζεται η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ασφάλεια και κατ’ επέκταση η ικανότητα της Κυβέρνησης να ασκεί αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική».

Σε άμεση ισχύ, υπενθυμίζεται, τίθεται και το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια, αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, το οποίο χθες όπως ανακοινώθηκε πήρε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.