Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Νέα παράταση στην αγωνία των καταναλωτών για την αύξηση 6% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού, Άδωνις Γιασεμίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης, στην επιτροπή ενέργειας της βουλής ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής πως η Αρχή μελετά ακόμη τα οικονομικά της και χρειάζεται περαιτέρω πίστωση χρόνου.

«Δεν δικαιολογείται η όποια αύξηση τιμών στο παρών στάδιο υπάρχει αρκετή κερδοφορία από πλευράς της ΑΗΚ, για το 2023  η κερδοφορία ήταν 64 εκ  από  λογαριασμούς που ίδια μας έχει  δώσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που εστάλησαν στην επιτροπή, την πενταετία από το 2018 μέχρι το 2023 τα κέρδη της ΑΗΚ ήταν κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απο τα αναμενόμενα.

Γεγονός που σημαίνει  ότι η Αρχή  δύσκολα θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τυχόν απορρόφηση μέρους ή και ολόκληρης της αύξησης του 6%.

«Τούτη την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά  με την ακρίβεια  και την αισχροκέρδεια δεν πρέπει να επιβληθεί αυτή η αύξηση, υπάρχει ένα αποθεματικό σίγουρα δεν πρέπει να την εξαντλήσουμε η ΑΗΚ έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα», σημείωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

«Αν θέλετε την άποψη μου προφανώς και διαφωνώ  με οποιαδήποτε αύξηση  αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει να λαϊκίζουμε και πρέπει να προσεγγίζουμε τα θέματα με υπευθυνότητα», τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης.

«Δεν σηκώνει την τσέπη του καταναλωτή οποιαδήποτε αύξηση», επισήμανε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης.

Η ΑΗΚ θα κληθεί εκ νέου στη Βουλή σε δύο εβδομάδες για να παραθέσει την τελική της θέση επί της αύξησης 6%.

Μετρά στήριξης

Στο περίμενε βρίσκονται στο μεταξύ οι καταναλωτές  και για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αύριο αναμένεται να τεθούν οι εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτό που σήμερα το  ΥΠΟΙΚ αξιολογεί είναι όλα τα υφιστάμενα μετρά τα οποία υπάρχουν σε ισχύει κατά πόσον δικαιολογείται η επέκταση τους  ή η τροποποίηση κάποιον από αυτών  και ενδεχομένως κάποια επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος  Λετυμπιώτης.

Ταυτόχρονα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ  με δηλώσεις ασκούν πίεση στην Κυβέρνηση για συνέχιση των μέτρων στήριξης  σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

«Η εκτίμησή μας είναι πως δημοσιονομικά η παράταση των μέτρων είναι εφικτή. Και πως το μεσοπρόθεσμο όφελος για την οικονομία είναι σαφώς μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κόστος. », επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά.

«Θεωρούμε ότι η στοχευμένη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, με δημοσιονομική πειθαρχία, πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε επίσης πως απαιτείται επιπρόσθετη στήριξη σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι.