Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Ανησυχίες για το «τελευταίο μίλι» στην πορεία επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ιζαμπέλ Σνάμπελ, τονίζοντας ότι το τελευταίο μίλι συνδέεται με τη σχέση, των μισθών της παραγωγικότητας και των κερδών.

Έπειτα από μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη ΕΚΤ, ο πληθωρισμός υποχωρεί από το ιστορικό 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 σε επίπεδα κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο, η κ. Σνάμπελ είπε πως το τελευταίο μίλι παραμένει μια ανησυχία.

«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, αλλά αυτό είναι τυπικό για το τελευταίο μίλι», ανέφερε σε συνέντευξή της στην Financial Times, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε, αυτό συνδέεται στενά με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών, αφού μετά την έντονη μείωση των πραγματικών μισθών ακολούθησε μια ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθούς, καθώς οι υπάλληλοι προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο τους εισόδημα.

Σημείωσε ακόμη ότι ο τομέας των υπηρεσιών επηρεάστηκε ιδιαίτερα έντονα γιατί οι μισθοί παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο κόστος, ενώ παρουσιάζεται μια «ανησυχητική» πτώση της παραγωγικότητας.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος, η κ. Σνάμπελ είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις και κατά πόσον θα μετακυλήσουν το εργατικό κόστος στον καταναλωτή. «Εδώ υπεισέρχεται η νομισματική πολιτική γιατί μειώνει την ανάπτυξη στην συνολική ζήτηση.

«Αν η ζήτηση επιβραδυνθεί από την περιοριστική νομισματική πολιτική, θα είναι πολύ δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές και θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τουλάχιστον μέρος του υψηλότερου κόστους», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στον τελευταίο μίλι και ότι υπάρχουν στοιχεία ότι  αυτό συμβαίνει.

Εξάλλου, η κ. Σνάμπελ υπερασπίστηκε τη νομισματική πολιτική ως το εργαλείο για μείωση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι είναι μύθος ότι η πορεία του πληθωρισμού θα ήταν η ίδια εν απουσία δράσης από πλευράς νομισματικής πολιτικής. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις επιβράδυνση της παραχώρησης νέων δανείων, στην μείωση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και στην επιβράδυνση της δραστηριότητας στις κατασκευές. Τόνισε επίσης τη συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στον απόηχο της «του μεγαλύτερου πληθωριστικού σοκ που είχαμε εδώ και δεκαετίες».