Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελληνικη eurobank

Μετά την βαθειά τραπεζική κρίση του 2013, έντεκα χρόνια μετά η Κύπρος βρίσκεται προ των πυλών της καθιέρωσης στο διεθνές υγιές ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και τραπεζικούς κύκλους, η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού να εγκρίνει τις κινήσεις απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής, από την Eurobank ΑΕ, ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό Όμιλο της Ελλάδος, δημιουργεί μεγαλύτερη αξία στο νέο σχήμα που δημιουργείται τόσο για τους πελάτες, όσο και τους μετόχους.

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση της ΕΠΑ είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά το κομβικό ορόσημο στην εξέλιξη της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, είναι η τελική αξιολόγηση που ακολουθεί, από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως πληροφορούμαστε, στο επίκεντρο της αξιολόγησης είναι μεταξύ άλλων, το κύρος και η φήμη του χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, το επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης της συμφωνίας, αν διαθέτει τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια και η τραπεζική εμπειρία των μελών της ηγεσίας.

Με την έγκριση της συμφωνίας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η οποία σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους πρέπει να θεωρείται βέβαιη, η Eurobank ΑΕ αποκτά τελεσίδικα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, το οποίο αυξάνεται στο 55,3%. Ωστόσο για να προχωρήσει στην εξαγορά μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας και στη συγχώνευση με την Eurobank Cyprus, ακολουθεί υποχρεωτικά, η υποβολή δημόσιας πρότασης. 

Ωστόσο, για να μπορέσει να προχωρήσει στο βήμα της συγχώνευσης, θα πρέπει να συμφωνήσει, με τους υπόλοιπους μετόχους και να αποκτήσει τουλάχιστον το 75% του συνόλου των μετοχών συν μία.

Τα οφέλη

Τα οφέλη από την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, είναι σημαντικά, αφού δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική, όπως δηλαδή, στα στεγαστικά, φοιτητικά, καταναλωτικά δανεια και στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στον αντίποδα, η Eurobank Κύπρου έχει ένα υγιές τεράστιο χαρτοφυλάκιο, χωρίς Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με επίκεντρο δραστηριότητας τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Αυτό σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές δημιουργεί ένα μεγάλο και υγιές χρηματοπιστωτικό Όμιλο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό γίγνεσθαι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα θα υπερβεί τα οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ, και θα πρόκειται, για τη μεγαλύτερη επένδυση σε μετρητά, που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία.