Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δντ

Στο 3,1% εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εξέδωσε την Τρίτη το World Economic Outlook (WEO) Ιανουαρίου, το οποίο εκτιμά ότι η πιθανότητα «μιας απότομης προσγείωσης» (hard landing) της οικονομίας έχει υποχωρήσει.

Το 2025 σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%, με την εκτίμηση για φέτος να παρουσιάζεται αναθεωρημένη οριακά προς τα πάνω (κατά 0,2%) σε σύγκριση με το WEO του περασμένου Οκτωβρίου, αντικατοπτρίζοντας αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Την ίδια ώρα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει υποτονική και θα διαμορφωθεί στο 0,9% φέτος και στο 1,7% το 2025, με το ΔΝΤ να αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμησή του κατά 0,3% και 0,1% το 2025 και το 2025 αντίστοιχα, σε σύγκριση με την πρόβλεψη στο WEO Οκτωβρίου. Για το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης εκτιμάται στο 0,5% κάτι που επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε προκαταρτική της εκτίμηση σήμερα, με τη ζώνη του ευρώ να γλιτώνει την τεχνική ύφεση λόγω των χωρών της περιφέρειας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, την ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα στηρίξει μια πιο ισχυρή κατανάλωση από τα νοικοκυριά, καθώς υποχωρεί το σοκ στις τιμές της ενέργειας και επιβραδύνεται ο πληθωρισμός, στηρίζοντας έτσι την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Η υποβάθμιση της εκτίμησης οφείλεται στην επίδραση από την πιο αδύναμη ανάπτυξη του 2023.

Ήπιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 0,6% φέτος από το εκτιμώμενο 0,5% το 2023, ενώ το 2025 θα επιταχυνθεί στο 1,6%, καθώς παρατηρείται χρονοκαθυστέρηση στην υποχώρηση του αντικτύπου από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ η μείωση του πληθωρισμού επιτρέπει την χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στις ΗΠΑ, την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1% από το εκτιμώμενο 2,5% το 2023, λόγω της καθυστερημένης επίπτωσης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της σταδιακής αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει αναβαθμίσει την πρόβλεψή του για το 2024 κατά 0,6%, αντανακλώντας τη στατιστική επίπτωση του μεγαλύτερου ρυθμού ανάπτυξης το 2023.

Εξάλλου, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 4,6% το 2024 και 4,1 το 2025, με την πρόβλεψη για το 2024 να παρουσιάζεται αναβαθμισμένη κατά 0,4%.

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η πιθανότητα μιας απότομης προσγείωσης (hard landing) έχει υποχωρήσει και οι κίνδυνοι στις προοπτικές είναι πιο ισοζυγισμένοι». Ωστόσο, απότομες αυξήσεις στις τιμές από γεωπολιτικά σοκ, περιλαμβανομένων των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, και αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ή ένας επίμονος υποκείμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη νομισματική σύσφιξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα υποχωρήσει στο 5,4% φέτος, από το 6,8% το 2023, και στο 4,4% το 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ