Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κρουαζιερόπλοια

Επιπλέον αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, αναμένονται, μετά τις αυξήσεις στα τέλη για εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Λεμεσού. Προειδοποιήσεις από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, που σημειώνει πως εάν δεν αναχαιτιστούν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, σε εμπορικά πλοία, θα ακολουθήσει κύμα αυξήσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, που θα πλήξει και την τσέπη των καταναλωτών στην Κύπρο.

Δεν έφθαναν τα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο, και οι αυξήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα, ως απόρροια από τις επιθέσεις των Χούθι, σε εμπορικά πλοία στα στενά του Χορμούζ, στη διώρυγα του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Κύπρο ήρθαν να προστεθούν ξαφνικά και οι αυξήσεις τελών στα εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Λεμεσού. Αυξήσεις που φθάνουν το 33%.

Όλοι γνώριζαν τι προνοούσαν οι συμβάσεις που υπέγραφε η κυβέρνηση με την ανάδοχο εταιρία δηλώνει με νόημα στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Αντωνίου.

Μιχάλης Αντωνίου- Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

«Ένα τεράστιο μέρος των χρεώσεων καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Είναι για κάποιες από τις εταιρίες τα μισά, για κάποιες άλλες είναι τα 2/3».

Η αύξηση των τελών θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα, που θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές, προειδοποιεί και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

Κώστας Κώστας-Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Είναι άκαιρο, ενεν τζαιρός τώρα με τούτα ούλλα που συμβαίνουν, τζιαί με τες αυξήσεις που έρχονται λόγω τζιαι των επιθέσεων στην διώρυγα του Σουέζ, να ρκούμαστε τωρά να βάλλουμε το μάξιμουμ των αυξήσεων, που μπορεί να βάλει δυστυχώς. Γιατί πρέπει να το πούμε αυτό, δυστυχώς, δεν είναι παράνομο, το λένε οι συμβάσεις που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε περίπτωση που δεν αναχαιτισθούν οι επιθέσεις των Χούθι, επαναφέροντας τον ομαλό διάπλουν των πλοίων, στο παγκόσμιο εμπόριο, πολύ σύντομα έρχονται και στην Κύπρο σημαντικές αυξήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα, δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Μιχάλης Αντωνίου- Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

«Είναι ζήτημα ολίγων ημερών ενός, δύο εβδομάδων. […] Εάν εκείνο παραμείνει και εξελιχθεί, τότε οι αναλύσεις οι δικές μας μιλούν για πολύ σοβαρές προεκτάσεις, πολύ πιο σοβαρές από την αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων».

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συζητήσουν στη σημερινή συνεδρίασή τους τις επιθέσεις των Χούθι, που επηρεάζουν την παγκόσμια ναυσιπλοϊα.