Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μήνυμα από τη Λευκωσία σε αγορές και κυβερνήσεις, από τον Κεντρικό Τραπεζίτη, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της Bundesbank.

Είναι πρόωρη, όχι μόνο οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων, στο σύντομο μέλλον, αλλά ακόμη και εικασίες για ένα τέτοιο βήμα, δήλωσε ο Γιοακίμ Νάγκελ, σε ομιλία στο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία.

Όχι σε πισωγύρισμα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν πρέπει να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική, κυρίως, σε ότι αφορά τα επιτόκια, μέχρι να είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση.

Joavkim Nagel – Πρόεδρος Κεντρικής Τράπεζας Γερμανίας

«Ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό. Επομένως είναι πολύ νωρίς, για να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού. Για αυτό και η πορεία της νομισματικής πολιτικής πρέπει να διατηρηθεί. Ο πληθωρισμός είναι ένα αδηφάγο τέρας και επίμονο».

Κωνσταντίνος Ηροδότου – Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

«Μια κρίσιμη πτυχή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, έναντι του πληθωρισμού, έγκειται στη διατήρηση καλά εδραιωμένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ακόμη και εν όψει σημαντικών ρυθμών πληθωρισμού. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και του κοινού».

Κωνσταντίνος Ηροδότου και Γιοακίμ Νάγκελ, μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ, στις ομιλίες τους στο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία, αναφέρθηκαν στις κύριες επιπτώσεις της πολιτικής του Ευρωσυστήματος με επίκεντρο τον πληθωρισμό.

Αύξηση επιτοκίων

Επισημαίνοντας πως τα μέτρα αντιμετώπισης εξακολουθούν να χρειάζονται, προειδοποίησαν πως σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, νέας κρίσης, θα υπάρξει ένα σκληρό πισωγύρισμα, που θα οδηγήσει σε πολύ πιο αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη μείωση μισθών και στην αύξηση των τιμών που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Με τον Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου κύκλου αυξήσεων και τον Κωνσταντίνο Ηροδότου, να τονίζει πως η προσαρμογή, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας των τιμών για μια ευημερούσα ζώνη του ευρώ.

Joackim Nagel – Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Γερμανίας

«Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, να χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια. Στην αντίθετη περίπτωση, ο πληθωρισμός να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα στο 2%, μου φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή. Ως εκ τούτου, θα ήταν πρόωρο να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια ή να γίνουν εικασίες για τέτοια βήματα».

Κωνσταντίνος Ηροδότου – Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση του ανέμου, αλλά μπορούμε να προσαρμόσουμε τα πανιά μας για να φτάνουμε πάντα στον προορισμό μας».

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.