Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κώστας Κουμής Υφυπουργός Τουρισμού.

Αισιόδοξος ότι τα έσοδα για τον τουρισμό θα ξεπεράσουν μέχρι το τέλος του 2023, τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, εμφανίζεται ο υφυπουργός Τουρισμού. Ο προϋπολογισμός του υφυπουργείου συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Η συνεισφορά του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τόπου, συνεχίζει να αυξάνεται, δηλώνει, τονίζοντας ότι παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες της κυπριακής οικονομίας. Με βάση άλλωστε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι αφίξεις τουριστών, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, κατέγραψαν αύξηση 21,1% σε σχέση με το 2022, με τα έσοδα να σημειώνουν αύξηση 25,4% σε σύγκριση με το 2022.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κώστας Κουμής: «Οπως όλα δείχνουν και λαμβάνοντας υπόψιν, τις ροές τουριστών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μήνες για τους οποίους έχουμε ήδη στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε ρεκόρ εσόδων. Που ίσως να ξεπεράσουν ακόμα και τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου για το 2024 που τέθηκε σήμερα στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, αναμένονται αυξημένα έσοδα, με τη μερίδα του λέοντος, να προέρχεται μεταξύ άλλων, από τα ενοίκια, δικαιώματα διαχείρισης μαρίνων, μισθώματα και έσοδα μαρίνων, δικαιώματα παιγνίου και καζίνο. Ενώ παράλληλα, ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια, από 53 εκ. το 2023. Τα σχέδια χορηγιών, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεπερνούν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, ποσοστό της τάξης του 18%, αναμένεται να δαπανηθεί σε εμπλουτιστικά έργα, ενώ ποσοστό της τάξης του 30% αναμένεται να δαπανηθεί σε δράσεις προβολής.

Σχετικά με το  όραμα του υφυπουργείου Τουρισμού όπως αναφέρεται σε συνοδευτικό σημείωμα, είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού, αειφόρου, ψηφιακά έξυπνου, προσβάσιμου σε όλους, κοινωνικά ωφέλιμου και ολόχρονου προορισμού.