Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιώργος Παπαναστασίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις όσον αφορά το θέμα της Chevron, διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος «Αφροδίτη» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι, δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο που να λήγει σήμερα. «Σήμερα ενώ αναμενόταν μια απάντηση της εταιρίας ουσιαστικά ζητήθηκε μια μικρή παράταση για τοποθέτηση της εταιρίας», επισήμανε.

Την ίδια ώρα είπε ότι γίνονται ήδη διαβουλεύσεις, ενώ επιβεβαίωσε ότι όταν κάτι είναι προς ανακοίνωση τότε η Κυβέρνηση θα το πράξει. «Μεταξύ των δύο μερών υπάρχει συζήτηση, υπάρχει διαβούλευση,  ανταλλάγησαν επιστολές επί της ουσίας, πάει προς την σωστή κατεύθυνση υπάρχει θετικότητα», σημείωσε.  

Όσον αφορά εάν υπάρχει σχέδιο κοινής αποδοχής, ο Υπουργός σημείωσε ότι  «υπάρχει κάτι το οποίο είναι συμφωνημένο, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν αλλάξει κάποιες από τις συνθήκες του σχεδίου του 2019 προσπαθούμε να εξεύρουμε μια λύση κοινής αποδοχής η οποία να περιλαμβάνει τα δεδομένα της παρούσας κατάστασης».

Παράταση στη Chevron μέχρι 1/12 για «Αφροδίτη», λέει στο ΚΥΠΕ ο Υπ. Ενέργειας
 

Παράταση μέχρι την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, ζήτησε και πήρε η εταιρεία Chevron για να τοποθετηθεί, με επιστολή, σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δήλωσε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασου εξήγησε ότι «η διαδικασία δεν είναι μόνο μέσα από επιστολές που συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι «οι επιστολές είναι για χάρη του να βάλει (η εταιρεία) το νομικό πλαίσιο και να υπάρχει γραπτή τοποθέτηση».

«Έγιναν αρκετές διεργασίες και γίνονται και άλλες, ώστε να εξευρεθεί η κοινά αποδεκτή λύση», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο όλο θέμα.

Σε σχέση με το περιεχόμενο των συζητήσεων που διεξάγονται μεταξύ Chevron και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «το κρίσιμο για μας είναι οι υποδομές και το κρίσιμο για την εταιρεία είναι η επένδυση», προσθέτοντας ότι η εταιρεία «προσπαθεί να εξευρεθεί μία λύση, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή (win-win), λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δύο που προανέφερα (υποδομές – επένδυση)».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι υποδομές αφορούν την πλωτή μονάδα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό είναι «με βάση το σχέδιο του 2019, το οποίο υποδεικνύει και πλωτή μονάδα».

Τέλος, ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε την ανάγκη να επιδειχθεί υπομονή και «να μην πιέζουμε για πληροφόρηση μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, διότι κάθε τι το οποίο λέγεται μπορεί να ενοχλεί την ίδια τη διαπραγμάτευση».

«Η ουσία είναι να πετύχουμε τον στόχο μας», κατέληξε.

«Αναμένουμε από την ΕΝΙ να μας εισηγηθεί σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων»

Ερωτηθείς ο κ. Παπαναστασίου, για τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την εταιρεία ENI η οποία είναι διαχειρίστρια του ευρήματος Κρόνος,  ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία για επιβεβαιωτική γεώτρηση την Κρόνος 2.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία  και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Ευελπιστούμε ότι θα εξευρεθούν ή θα επιβεβαιωθούν οι ποσότητες στον Κρόνο, και επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα  άλλων κοιτασμάτων στο οποίο βρίσκεται το Κρόνος, αυτό το σύμπλεγμα πιστεύουμε ότι μπορεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο, νοουμένου ότι θα υπάρχει η σύμφωνος γνώμη και των άλλων εταιριών που εμπλέκονται ώστε να πάει ως μια κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Όπως είπε εκείνο που αναμένεται από την ΕΝΙ είναι «να μας εισηγηθεί στο σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων αυτών, εμείς πιστεύουμε ότι εφόσον βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις κάποια ευρήματα στο νοτιοδυτικό σύμπλεγμα κοιτασμάτων, πιστεύουμε ότι αυτά θα πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους με υποδοχές, υποβρύχιους αγωγούς ώστε να πάνε προς την σωστή κατεύθυνση».

Δείτε όσα ανέφερε στην παρέμβαση του ο Υπουργός