Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύνταξη

Με προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πέρασε το κατώφλι της επιτροπής οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος και παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.

«Ένας από τους στόχους μας το 2024 είναι η προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος η οποία θέλουμε να έχει καταλήξει μέχρι το 2025», επισήμανε ο κ. Παναγιώτου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου του ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, και είναι κατά 176 εκατομμύρια αυξημένος σε σχέση με το 2023.

Τα ποσά θα διανεμηθούν και στην εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης, στην καλύτερη ρύθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας, στην προώθησης της σύγχρονης επαγγελματικής ανάπτυξης και στη βελτίωση  της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και η επέκταση της άδειας μητρότητας, πατρότητας και η γονική άδεια χωρίς ωστόσο να τεθεί χρονικός ορίζοντας, ενώ για την αναλογιστική μελέτη αποκοπής 12% στις πρόωρες συντάξεις ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις ύστερα από σχετική μελέτη ωστόσο δεν μπορεί να καταργηθεί.

Όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο 1,29 δις εκατομμύριο ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6 % σε σύγκριση με το 2023.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε σημαντικές αναβαθμίσεις το 2024 στον τομέα της υγείας και σίγουρα με την συνεργασία και του ΟΚΥπΥ, ΟΑΥ στα θέματα ΓεΣΥ, αλλά και αναβάθμιση στη βάση ποιοτικών κριτηρίων», ανέφερε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ σημαντικά ποσά θα διατεθούν και για την αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας, την αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας και για την Προώθηση Σύγχρονων Τεχνολογιών, και πρόληψη ασθενειών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των υποδομών υγείας.

Αύξηση κατά 2,87% σε σχέση με το 2023 παρουσιάζει και ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Προνοίας. Με τις δαπάνες για άτομα με αναπηρία να είναι αυξημένες κατά 6%.

 «Η μεγαλύτερη δαπάνη σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές αφορά στο ΕΕΕ. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του ΕΕΕ αποτελεί από τους πρώτους στόχους που έθεσα», επισήμανε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Όσον αφορά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ο προυπολογφισμός του ανέρχεται στα 19 εκατομμύρια ευρώ

«Οι στρατηγικοί μας στόχοι είναι, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της ποιότητας, η εξέλιξη και η ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, η ανάπτυξη του ναυτιλιακού οικοσυστήματος στην Κύπρο, η αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του Υφυπουργείου», σημείωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Όπως σημείωσε η κ. Χατζημανώλη το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι το πρώτο που θα ψηφιοποιηθεί πλήρως μέχρι το 2024.