Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Το πράσινο φως στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024 έδωσε επίσημα τη Δευτέρα το Συμβούλιο της ΕΕ, μετά και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου, και η οποία εκκρεμεί να επικυρωθεί πλέον από το Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Το κοινό προσχέδιο που συμφώνησαν οι δύο θεσμοί προβλέπει σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων 189,4 δις ευρώ και σύνολο πληρωμών 142,6 δις ευρώ, ενώ 360 εκατ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα για την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών βάσει του ανώτατου ορίου δαπανών που προβλέπει το ισχύον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021 - 2027).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος αντικατοπτρίζει τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάκαμψης, της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής πολιτικής, καθώς και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν από τη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση.

Οι πληρωμές καλύπτουν τις δαπάνες που προκύπτουν από αναλήψεις υποχρεώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ή προηγουμένων ετών.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη, και η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, κατά τις διαπραγματεύσεις οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν συνολικά 670 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, μεταξύ άλλων για ανθρωπιστική βοήθεια (250 εκατ. ευρώ), γειτονία, ανάπτυξη και διεθνή συνεργασία (150 εκατ. ευρώ) και 30 εκατ. ευρώ για υποδομές στις μεταφορές.

Πηγή: ΚΥΠΕ