Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σδα

Ξεκάθαρος και κατηγορηματικός, ενώπιον των μελών της επιτροπής Οικονομικών, ο Μάκης Κεραυνός, προειδοποίησε συμπολίτευση και αντιπολίτευση πως αλλαγές στο πακέτο νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, που θα τους «αλλάξουν τα φώτα», θα επιφέρουν δυσάρεστες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.

Παρουσιάζοντας τις πρόνοιες διεύρυνσης των εξουσιών του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, δηλαδή του ΧρηματοΟικονομικού Επιτρόπου, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε σαφές μήνυμα πως οι ατέρμονες και αδιέξοδες συζητήσεις, έφτασαν στο τέλος.

Η επίλυση του ζητήματος των εκποιήσεων επείγει, σημείωσε, καθώς οι εμπλεκόμενοι στην κυπριακή οικονομία φορείς, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τρόικα, απαιτούν να υπάρξει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

« Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια κατάληξη σε αυτό το θέμα, που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου ακόμα. Εύχομαι αυτό, να γίνει σύντομα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που έχουμε καταθέσει», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Κατά τη συζήτηση, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, συμφώνησε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, εξέφρασε ωστόσο, δύο ενστάσεις, γιατί έχουν συμπεριληφθεί στην επέκταση των εξουσιών του Χρηματοοοικονομικού Επιτρόπου, τα τερματισμένα δάνεια και η επαγγελματική στέγη.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, διευκρίνησε πως η πρόνοια για τα τερματισμένα δάνεια αφορά εξάμηνη περίοδο από την θέσπιση της νομοθεσίας, ενώ για επαγγελματική στέγη, αφορά δάνεια μέχρι €750 χιλ.

« Δίνουμε ακόμα μια ευκαιρία, σε αυτούς που έχουν τα τερματισμένα δάνεια, έξι μήνες να υποβάλλουν αίτηση, στον Χρηματοοικονομικό επίτροπο για να προωθηθεί το θέμα τους», υπογράμμισε ο κ. Κεραυνός.

Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, που θα ανακουφίσει χιλιάδες δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ένα τεράστιο προς την σωστή κατεύθυνση Είναι ένα βήμα που θα λύσει, σε χιλιάδες συμπατριωτών μας, τα οποία φαινόντουσαν να είναι ανυπέρβλητα μέχρι σήμερα», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστίνα Ερωτοκρίτου.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ζήτησε να διασφαλισθεί ότι ο Φορέας θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του, καθώς και να τεθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, λίγων μηνών, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο Δικαστήριο.

Ενώ κάθετη είναι η διαφωνία του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών.