Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το ύψος της βασικής σύνταξης θα αυξηθεί κατά σχεδόν 4% από το νέο χρόνο, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου σε ομιλία του ενώπιον της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων.

Όπως είπε, ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενεργοποιώντας τις πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου του Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), αποφασίστηκε ότι το ύψος των βασικών συντάξεων αυξάνεται από το νέο χρόνο κατά σχεδόν 4%. Αυτό, όπως είπε, αποδεικνύει ότι μέσα από τα χρόνια που περνούν, το ΤΚΑ με τον τρόπο που είναι δομημένο δίνει τη δυνατότητα για μια διαρκή, σταδιακή, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα βελτίωση των απολαβών των συνταξιούχων.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει σχετικό διάταγμα για την αύξηση των συντάξεων την επόμενη εβδομάδα και να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2025, που μέσα από κοινωνικό διάλογο, στη βάση επιστημονικών δεδομένων και αξιοποιώντας τις διεθνώς αποδεκτές καλές πρακτικές να κάνει ακόμα καλύτερο το συνταξιοδοτικό σύστημα και σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σημείωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των συνταξιούχων επιτάχυνε ήδη την περίοδο που χρειάζεται να μεσολαβήσει από τη συμπλήρωση της ηλικίας του 65ου έτους, ώστε εντός ενός μηνός να ξεκινά να καταβάλλεται η θεσμοθετημένη σύνταξη. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύσει το ίδιο και για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Όσον αφορά την αναλογιστική μείωση του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση είπε ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε αναλογιστική μελέτη για να προωθηθεί μια διαφοροποίηση σε σχέση με αυτό, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζόμενων. Ανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί σχετική πρόταση και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ πρόσθεσε ότι αν στο μέλλον υπάρχουν δυνατότητες για οτιδήποτε διαφορετικό αυτό θα αποφασιστεί αναλόγως.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση σύνταξης χηρείας των αντρών είπε ότι ήδη δόθηκαν οδηγίες για να προσδιοριστεί το κόστος του ΤΚΑ, ώστε να έχουν αυτή τη δυνατότητα και οι άνδρες που χήρευσαν πριν από το 2018 και τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης να μετρά και να σταθμίζει προσεκτικά τις δυνατότητές της, ώστε «να μην παίζουμε με την οικονομία μας και να κάνουμε πειράματα με το ΤΚΑ».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τρέφει μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση σε όσους αγωνίστηκαν και εργάστηκαν ώστε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μια χώρα σταθερή, ισχυρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη. Η Κυβέρνηση είπε έχει ευθύνη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των συνταξιούχων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αξιοπρέπεια σε αυτές. Διαβεβαίωσε ότι μαζί με τη Βουλή και όλους τους θεσμικούς παράγοντες θα συνεχίσουν μεθοδικά να προσπαθούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους ώστε να το παραδώσουν ακόμα πιο ισχυρό στις επόμενες γενιές.

Πηγή: ΚΥΠΕ