Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηυγ

Αυξημένος κατά 15% είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  για το 2024 ο οποίος κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Ποσό 403 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για μεταρρύθμιση της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος που περιλαμβάνει τον έλεγχο της ρύπανσης και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Στην προστασία και αειφόρο διαχείριση των Δασών και της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην αποδοτική και αειφόρο χρήση των υδάτινων και ορυκτών πόρων, στην ασφάλεια των τροφίμων και της δημόσιας υγείας και στην προστασία και ευημερία των ζώων.

Ο Πέτρος Ξενοφώντος κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού δέχθηκε βροχή ερωτήσεων αναφορικά με τα θέματα που εκκρεμούν από το Υπουργείο του και στο επίκεντρο ήταν το χαλούμι.

Πέτρος Ξενοφώντος – Υπουργός Γεωργίας

«Τον Γενάρη αναμένουμε δύο σοβαρά ορόσημα. Η εκδίκαση της προσφυγής ενός από τους μεγάλους παραγωγούς χαλουμιού στην Κύπρο ενώπιον Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η δεύτερη το αίτημα της κυπριακής δημοκρατίας με άλλα κράτη μέλη για την επέκταση του κανονισμού ΠΟΠ για ακόμη μια 5ετία».

Το 2029 έχει τεθεί ως ορόσημο ώστε το γάλα στο χαλούμι να αποτελείται από 51% αιγοπρόβειο γάλα.

15% πάνω ο προϋπολογισμός του Υπ. Παιδείας

Στο 1,445 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αυξημένος επίσης κατά 15% σε σχέση με το 2023. 

Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί στην αναθεώρηση και επικαιροποίηση αναλυτικών προγραμμάτων, αναδόμηση, βελτίωση και επέκταση του ολοήμερου σχολείου, της ειδικής εκπαίδευσης, στην εκπαίδευση παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και στην αντιμετώπιση αναντιστοιχίας ικανοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. (ΚΑΡΤΑ)

Αθηνά Μιχαηλίδου – Υπουργός Παιδείας

«Η φιλοσοφία του προϋπολογισμού αφορά στην ανακατανομή κονδυλίων ώστε να δοθεί έμφαση στις βασικές μας προτεραιότητες, δηλαδή την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση. Τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου αλλά και στην στοχευμένη και ορθότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Στήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας

Αύξηση 4 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ποσό ικανό για τη στήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και αναβάθμιση της ποιότητας πολιτιστικού προϊόντος σύμφωνα με την αρμόδια Υφυπουργό.

Βασιλική Κασσιανίδου – Υφυπουργός Πολιτισμού

«Στοχεύει σε δράσεις για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας καθώς και την ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης».

Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2024, ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ.