Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ο διάλογος σε ό,τι αφορά την τελική πρόταση για αναλογιστική μείωση για όσους αφυπηρετούν πριν από το 65 έτος συνεχίζεται, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτου, υποδεικνύοντας πως με την πρόταση στη σημερινή της μορφή επωφελούνται περίπου 10.000 συνταξιούχοι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση της ΣΕΚ με την οποία η Συντεχνία απορρίπτει την πρόταση του Υπουργείου για το εν λόγω θέμα, ο κ. Παναγιώτου αφού σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας χειρίζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά όλα τα σημαντικά θέματα που είναι ανοικτά, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, υπενθύμισε ότι ανατέθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) η διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης ώστε να προσδιοριστούν οι δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) για αλλαγές στην αναλογιστική μείωση λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης πριν τα 65, «χωρίς περιορισμό της βιωσιμότητας του ΤΚΑ και χωρίς αύξηση των εισφορών».

Και εξήγησε πως στη βάση των συμπερασμάτων της αναλογιστικής αυτής μελέτης του ΔΟΕ το Υπουργείο διαμόρφωσε πρόταση η οποία παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις, νοουμένου ότι αυτές δεν αυξάνουν το συνολικό κόστος».

Και συνέχισε λέγοντας πως καθώς ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος τη Δευτέρα, «θεωρούμε αδόκιμες τις δημόσιες ανακοινώσεις για απόρριψη της πρότασης της Κυβέρνησης η οποία, ως γνωστό, κατατέθηκε ως βάση για συζήτηση και όχι για υπερψήφιση ή καταψήφιση».

Σε ό,τι αφορά τη θέση για συζήτηση του θέματος της αναλογιστικής μείωσης στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο Υπουργός Εργασίας υπέδειξε ότι ενδεχόμενη μετάθεση της συζήτησης σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα εξελιχθεί κατά τα επόμενα χρόνια, «θα διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή για κανέναν συνταξιούχο», κάτι που, όπως είπε, «δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των επηρεαζόμενων συνταξιούχων».

Και συνέχισε σημειώνοντας πως ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης που διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση, σημαίνει ότι περίπου 10.000 συνταξιούχοι που θα επωφελούνταν από την πρόταση θα χάσουν την δυνατότητα άμεσης αύξησης της σύνταξης τους κατά περίπου €800 ευρώ ετησίως για τον καθένα.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «8.614 συνταξιούχοι που από το 2012 μέχρι το 2022 έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση και ακόμη  900 περίπου νέοι συνταξιούχοι του 2023, που αποτελούν το 25% του συνόλου όσων μέχρι σήμερα επηρεάστηκαν από την αναλογιστική μείωση, θα χάσουν την ευκαιρία για αύξηση των εισοδημάτων τους».

Σε αυτούς, συμπλήρωσε, «θα προστίθενται κάθε χρόνο ακόμη περίπου 1.000 νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι θα χάνουν την δυνατότητα της ελάφρυνσης και δεν θα επωφεληθούν από τα €800 ευρώ ετησίως αλλά θα υπόκεινται σε πλήρη αναλογιστική μείωση, όπως ισχύει από το 2012».

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ο Υπουργός Εργασίας είπε πως αναμένει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο με εποικοδομητική διάθεση, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας και αντιλαμβανόμενοι τις δυνατότητες της οικονομίας. «Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο μπορούμε όλοι μαζί να προσφέρουμε  άμεσες λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της καθημερινότητας και να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας» ανέφερε.

Σε ερώτηση τέλος αν ο ίδιος θεωρεί ότι η πρόταση της Κυβέρνησης επιδέχεται αλλαγές, ο κ. Παναγιώτου απάντησε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης αποτελεί βάση για συζήτηση και επανέλαβε πως ο κοινωνικός διάλογος συνεχίζεται εφόσον υπάρχει διάθεση για επίτευξη ικανοποιητικής συναίνεσης.

Υπέδειξε ωστόσο ότι οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων δεν μπορούν να υπερβούν τα περιθώρια που καθορίστηκαν από την αναλογιστική μελέτη, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπρόσθετες εισφορές οι πολίτες και να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ.