Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυσικο αεριο

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της ΡΑΕΚ, τον Ιούλιο του 2024 η Κύπρος θα είναι έτοιμη να δεχθεί το πρώτο υγροποιημένο φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2024.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, είπε ότι πριν το τέλος του μήνα η Κύπρος θα παραλάβει τη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το πλοίο «Προμηθέας», ενώ τον Ιούλιο του 2024 θα είναι έτοιμο και το τερματικό επαναεριοποίησης στο Βασιλικό.

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Η αγορά φυσικού αερίου έχει κηρυχθεί ως αναδυόμενη, ώστε η ΔΕΦΑ, ως ο εισαγωγέας πωλητής, να πωλάει με την ίδια τιμή και στην ΑΗΚ και στους ιδιώτες παραγωγούς. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αρκετή ελάφρυνση του κόστους ενέργειας, διότι θα φύγει ένα μεγάλο μέρος των ρύπων. Το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων για το 2024, υπολογίζεται περίπου στα €500 εκ.».

Ενδιαφέρον από 25 χιλιάδες για φωτοβολταϊκά

Την ετοιμότητα του υπουργείου να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια το σχέδιο, «φωτοβολταϊκά για όλους» που θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2024, καθώς ενδιαφέρον έχουν δείξει γύρω στις είκοσι χιλιάδες αιτητές, εξέφρασε ο κύριος Παπαναστασίου.

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόνισε να καλυφθεί όλη η ζήτηση. Στον προϋπολογισμό του 2024 το κονδύλι ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη έξι χιλιάδων νοικοκυριών.

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Εάν υπάρχει όμως ανάγκη για περισσότερα, αντιλαμβάνεστε το Ταμείο αυτό ενισχύεται συνεχώς με ευρωπαϊκά κονδύλια, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από τους ρύπους, δηλαδή αυτά που πληρώνει ο καταναλωτής για συμβατική ηλεκτροπαραγωγή».

Ονούφριος Κουλλά – Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Παρά τις αρχικές προσδοκίες, εντυπώσεις, που δημιούργησε η κυβέρνηση για μια νέα ενεργειακή πολιτική, στην πράξη, σχεδόν όλα παραμένουν σε όσα σχεδιάστηκαν εδώ και κάποια χρόνια».

Κώστας Κώστα – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Αυτό που χρειάζεται είναι σωστός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Διότι, δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των υδρογονανθράκων, ως επικοινωνιακό εργαλείο».

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου – Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών

«Είναι για πρώτη φορά που έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον υπουργό Ενέργειας, ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2024 θα έχουμε την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, ανέφερε ότι η οριστική απόφαση της Κύπρου, για τη συμμετοχή ή όχι στο έργο, θα ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και μετά τα πορίσματα σχετικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.