Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκποιήσεις

Επίθεση Δημοκρατικού Συναγερμού στην κυβέρνηση, με αφορμή τη λήξη σήμερα, της οικειοθελούς αναστολής των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Με γραπτή δήλωση, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, γιατί για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τις εκποιήσεις.

Σιωπηρή συγκατάθεση, για παράταση στην οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρω, μέχρι τέλος του έτους, έδωσαν τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Η δίμηνη αποδοχή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, στη νέα έκκληση του υπουργείου Οικονομικών, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες για να δοθεί ο χρόνος στην κυβέρνηση να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της βουλής.

Η χρονική προθεσμία που είχαν δώσει τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από τον περασμένο Ιούλιο, για αναστολή των εκποιήσεων, έληξε σήμερα. Απαιτούν ωστόσο, τη λήψη οριστικών και ξεκάθαρων αποφάσεων.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, που αποτελεί κρίσιμο συστατικό στοιχείο των επίμαχων νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, κατ’ απαίτηση των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, είναι έτοιμο.

«Την ίδια στιγμή, επεξεργάζεται βεβαίως και αύριο θα κατατεθούν ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο που αφορά την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου».

Ήδη, πρόσθεσε, στη βουλή έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας εντός των επαρχιακών δικαστηρίων, για την εκδίκαση υποθέσεων εκποιήσεων και η επέκταση των εξουσιών του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Ωστόσο, έντονες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, εξαπέλυσε με γραπτή δήλωση, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση, γιατί για άλλη μια φορά, όπως είπε, δεν κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης. Κάλεσε παράλληλα, τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, να επεκτείνουν την αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας, που οικειοθελώς ανέστειλαν και η οποία έληξε.

«Η αναστολή θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να έρθει ενώπιον της Βουλής η ολοκλήρωση της βελτίωσης του πλαισίου εκποιήσεων και να δοθεί επαρκής χρόνος για εξέταση και ψήφισή του στην Ολομέλεια», είπε η Αννίτα Δημητρίου.

Επίθεση εξαπέλυσε επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων.

«Η αναστολή των εκποιήσεων εκπνέει σήμερα, χωρίς η κυβέρνηση να υλοποιεί -για ακόμα μια φορά- τις δεσμεύσεις της για κατάθεση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων» ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.

Στο μεταξύ, σε προειδοποιητικη 24ωρη απεργία, με αίτημα την αναβάθμιση των κλιμάκων τους, κατέρχεται αύριο στις 8.30 το πρωί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, η Ομάδα Πρωτοβουλίας των Χαμηλόμισθων Υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα Α2-5-7.

Με την ΠΑΣΥΔΥ και την Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα» να καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν μαζικά.